Jeli Muawiya mumin

Go down

Jeli Muawiya mumin

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:39 pm

Jeli Muawiya mumin (vjenik) ili munafiq (licemjer)?

Nasim smo citaocima predstavili Muawiyina djela, a da se sada malo osvrnemo i na njegov iman


Znak Muanafiqa je mrznja prema hazreti Aliji (as)
Da za pocetak predstavimo rijeci hazreti Alije (as)
"Tako mi onog koji iz kapi sjemena stvara zivot, poslanik (nek je mir i Boziji blagoslov na njega) mi je obecao da me niko sem vjernika nece voljeti, i da iko sem licemjera nece gajiti mrznju prema meni.
Sahih Muslim knjiga 01, hadis #0141

Svjedocanstvo Abu Said al Khudri-a je zato jedno cudo u malom:
"Prepoznavali smo licemjere na osnovi njihove mrznje prema Aliji".
Fada'il al-Sahaba, od Ahmad Ibn Hanbal, dio 2, str 639, predaja 1086,
al-Isti'ab, od Ibn Abd al-Barr, dio 3, str 47,
al-Riyad al-Nadirah, od al-Muhibb al-Tabari, dio 3, str 242

To bi opet bilo ono malo cudo, vece cudo bi bilo kada bi Abu Sulaiman i njegova Nasibijska braca mogli da nam dokazu da je Muawiya volio hazreti Aliju (as)

Prije nego zavrsimo sa Muawiyom, da prestavimo jos nekoliko hadisa.

Allahov poslanik je rekao:
"Ko god vrijeda Alija, vrijedja mene"
Musnad Ahmad Ibn Hanbal, dio 3, str 483;
al-Sawa'iq al-Muhriqah, od Ibn Hajar al-Haythami, dio 11, poglavlje 1, str 263

Allahov poslanik je rekao:
"Ko god proklinje Alija, proklinje mene"
al-Mustadrak, od al-Hakim, dio 3, str 121 prenoseci ovaj hadis kaze da je autentican
Musnad Ahmad Ibn Hanbal, dio 6, str 323
Mishkat al-Masabih, predja 6092
Tarikh al-Khulafa, od Jalaluddin al-Suyuti, str 173

Poslanik (s) je rekao:
"Ko god ostavi Alija, ostavio je mene, ko god ostavi mene ostavio je Allaha"
Kanz ul Ummal, hadis br 32974 - 32976, prenesen od Abdullah ibne`Umar (preko dva lanca) i Abu Dharr Ghaffari (ra)

Kao sto smo vec ranije rekli, poslanik (s) je rekao:
>"Ko god se pokorava 'Aliji, pokorava se meni, ko se pokorava meni pokorava se Allahu. Ko se ne pokorava 'Aliji, tak se ne pokorava ni menim a ko se ne pokorava meni taj se ne pokorava ni Allahu.
Kanz ul Ummal, hadis br 32973

Ovi hadisi nam govore:
1. Znak munafiqa je prznja prema Aliji (as)
2. Ko god ostavi, ne pokori se ili vrijedja Alija, je fakticki ostavio je, nepokoran je i vrijedja Allaha (swt)

Posto smo vec dokazali da je Muawiya vrijedjao imama Alija (s), mozda bi bilo vrijeme Abu Sulaimanu da se oslobodi svojeg Nasibijskog vjerovanja, i da odgovori:
1. Dali je Muawiya ostavio, bio nepokoran i vrijedjao 'Alija?
2. Dali se osoba koja ostavi, bude nepokorna i proklinje Allaha (swt) moze smatrati muslimanom?

Kad smo vec dosli dovdje, mozda bi nam Abu Sulaiman mogao objasniti zasto u njegovom textu insistira da iza Muawiynog imena stavlja titulu (ra)? Dali misli da je Allah zadovoljan sa onim koji mu nisu pokorni i koji ga vrijedjaju?

Pociniti grijeh proklinjanja imama Alija (as) je vrlo lose za jednu osobu. Kako ce tek biti Muawiyi prilkom susreta sa Allahom, kada se zna da je on bio taj koji je uveo obicaj u njegovoj kraljevini da su cak tri generacije muslimana to praktikovale. Dali ce Allah biti zadovoljan tom njegovom novotarijom.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Jeli Muawiya mumin

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:39 pm

Nedopustivo je reci za Munafiqa da je Seyiduna
U al Adhab al Mufrad Muhammad, Muhammad bin Ismaeel Bukhari pise u poglavlju 325, str 300:
"Poslanik (s) je rekao "Ne recite Seyiduna za jednog munafiqa, jer time vi tog munafiqa cinte za svojeg vodju (poglavara), a to je ono sto ljuti vaseg Stvoritelja".

U In al-Nasa'ih al-Kaafiyah str 111 citira se hadis od poslanika (s):
Burayada je prenio da je poslanik (s) rekao, "Kada za munafiqa kazete seyiduna tada se izlazete Bozijem gnjevu"

Nadamo se da su nasi citaoci svjesni posljedica upotrebe te titule kada govore ili pisu o Muawiyi. Zbog toga savjetujemo nasoj sunni braci da odustanu od toga.


Svjedocanstvo hazreti Alije (as) - "Muawiya je moj neprijatelj[/color"]

Uprkos naporima Nasibija da razlike izmedju Muawiye i Alije (as) ogranice na razlike u misljenju, nama ce i shvatanje Muawiynog imana od strane hazreti Alija (as) dati uvid u njegove misli. Ako je neprijateljstvo prema Aliji (as) znak munafiqa, pogledajmo onda rijeci hazreti Alije (as) uzete iz Suyutijevog "Tareekh ul Khulafa" (na engleskom preveden od Abdassamad Clarke kao "Halife pravog puta"). On prenosi rijeci imama Alije (as) na strani 184:
"Slava i hvala pripada Allahu koji je ucinio da nas i nas neprijatelj pita o slucajevima koje su vezani za stvari iz vjerovanja. Muawiya mi je pisao, trazeci objasnjenje u vezi nejasnoca u vezi dvopolnih osoba"


[color=red]Alijev (as) neprijatelj je i Allahov (swt) neprijatelj
U Riyadh al Nadira dio 3, str 111 mozemo procitati da je poslanik (s) rekao:
"O Allah, 'Ali je moj dragi prijatelj, a moj dragi prijatelj je i Allahov dragi prijatelj. ('Ali) Tvoj neprijatelj je i moj neprijatelj, a moj neprijatelj je i Allahov neprijatelj. O 'Ali, nek su upropasteni oni koji se izlazu tvojoj srdzbi"


Nije vjernik onaj koji neprihvati Alija kao svojeg Mevlu
U Sawaiq al Muhriqa str 177, sunni imam Ahmad Ibn Hajr al Makki prenosi dogadjaj koji se desio za vrijeme hazreti Omerovog halifata:
"Dvojica vlasnika zemljista su dosli do Omera da bi rijesili svoju parnicu. Omer pozva 'Alija i zatrazi da im on rijesi slucaj. Imam 'Ali rijesi taj slucaj i jedan od te dvije osobe rece: "Zar ovaj covjek ('Ali) da presudjuje izmedju nas? Cujuci to hazreti Omer dohvati tog covjeka za njegov prsluk i rece "Zar neznas koje ta osoba?" On je moj, tvoj i Mevla svija vjernika, i ko god ne prihvati njega za svojeg Mevlu taj nije vjernik"

Ovaj dogadjaj je i tacno istim redom prenijet i u Riyadh al Nadira, dio 3, str 115.

Kljucne razike izmedju sunnija i shi'a u textu o Imamatu je odnos prema shvatanju Mevle koje je poslanik (s) izjavio u vezi imama Alija (as). U vezi toga necemo diskutovati nesto vise u ovom textu ovdje, dovoljno je da kazemo da sunniti to shvataju kao prijatelj, dok shije shvataju kao poglavar. Pitanje koje postavljamo Abu Sulaimanu i njegovim istomisljenicima je, dali je Muawiya ikad smatrao imama Aliju (as) kao svojeg Mevlu.

Ukoliko se pod Mevla misli kao poglavar, dali je Muawiya ikada priznao imam Aliju (as) kao njegovog poglavara, ili je odbio njegovo vodjstvo i otvoreno se pobunio protiv njega, odbijajuci da mu da beyya-prisjegu, a kao sto je to vec opisano od al Muhaddith Shah Abdul Aziza kada on kaze da u periodu od hilafeta imama Alije pa sve do mira sa imamom Hasanom, Muawiya je bio buntovnik protiv pravovojenog imama i nije ga priznavao kao svojeg Mevlu.

Ukoliko bi prihvatili da se pod Mevla misli na prijatelj, mozda tada Abu Sulaiman moze objasniti svojim pristalicama koju je to vrstu prijateljstva Muawiya pokazivao prema imamu Aliji (as). Dali suprostavljanje imamu Aliji (as), dizanje naroda na pobunu protiv njega kao i zapocinjanje rata protiv njega Abu Sulaiman shvata kao dokaz prijateljstva? Dali kao dokaz svojeg prijateljstva prema imamu Aliji (as) Abu Sulaiman shvata i Muawiyno uvodjenje u svojem kraljevstvu obaveznog proklinja i psovanja imama Alije (as). Dali sve ovo dokazuje da je Muawiya smatrao Alija (as) kao svojeg Mevla, kao svojeg prijatelja. Jasno je da to nije slucaj. Umjesto da brani Muawiyu, mi bi savjetovali Abu Sulaimanu da pazljivo razmotri i prouci rijeci i fetwu od za njih visoko cijenjenog halife Omera koji je rekao: "... onaj koji ne prihvati 'Alija za svojeg Mevlu taj nije vjernik"
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Apel za pravdom

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:40 pm

Apel za pravdom

Citirali smo samo nekoliko primjera gdje Muawiya krsi zakone serijata. Kakav bi to on Hadi-upucivac bio za ostale, kada on sam luta daleko od Qur'ana i sunneta, prateci obicaje i praksu koja je suprotna od ta dva serijatsjka izvora. Dali se neko koji uvodi ne samo jednu, vec nebrojano puno novotarija u vjeri moze smatrati za Hadi (upucivaca) koji ce upucivati ostale. Tako sto je sasvim nelogicno, jer je upucivanje bazirano na Qur'anu i sunnetu, a ne novotarijama i izmisljanjem svojih licnih zakona koje bi pasovale licnim zeljama. Dali bi poslanik (s) smatrao jednog novotara da je Hadi? Apsolutno ne. U prethodnom dijelu smo iznijeli stavove ehlul sunne o ovom sljedbeniku ehlul-bidaha, dok cemo sada citirati poslanikove (s) stavove u vezi tih stvari.


Poslanik (s) je kritikovao one koji velicaju Ahl'ul Bidah
Selefijski imam Albani potvrdjuje autenticnim hadis od Bayhaqi-a, u njegovom komentaru Mishkaah al Masabih, dio 1, str 66, hadis 189:
"Onaj koji postuje novotara pomaze mu u njegovom razaranju Islama"

Abu Sulaiman i njegovi sljedbenici bi trebalo da razmisle o ovom. Oni su sastavili dirljivu odbranu njihovog vodje Muawiye, koga smatraju upucivacom-Hadi, uprkos cinjenici da je on bio Vodja novotara koji je smislio i uveo u praksu proklinjanje imama Alije (as) za vrijeme hutbe petkom, on je takodje uveo kamatu, uveo promjene u namazu, u raspodjeli ratnog plijena, u zakon o nasljedjivanju itd itd. Uprkos svemu tome Abu Sulaiman i njegova grupa nastavlja da slavi i hvali tog novotara nazivaju ci ga Hadi. Cineci tako oni stete sami sebi, jer jedan novotar je osoba koja napada islam, i u poslanikovim (s) ocima je njegovo slavljenje isto kao i pomaganje i sudjelovanje u tom njegovom cinu.

Cak ako i Muawiyini advokati odbijaju da prihvate ove cinjenice, mi cemo razmotriti taj navodni hadis o Muawiyi kao Hadi-upucivacu iz vise uglova


Poslanik (s) je ucio dove, jedna od njih nije prhvacena
U Sahih Muslim knjiga 41, hadis #6904 se moze procitati:
"Thauban je prenio da je Allahov poslanik (mir neka je na njega) rekao: Allah je ispruzio krajeve svijeta radi mene, i ja vidjeh njegov istocni i njegov zapadni kraj. I vlast mojeg Umeta ce se pruzati do njegovih krajeva a koji se pruzahu sve do mene. I podarise mi se crvene i bijele riznice i ja molih mog Gospodara za moj Ummet da ne bude unisten neimastinom, niti da bude pod vlascu neprijatelja koji ce ih lahko ubijati i upropascivati njihove korjene i pokoljenja, i moj Gospodar rece: Muhamed, kada god ja odlucim nesto, niko to nemoze promijeniti. Zato te uslisavam za tvoj Ummet da ne bude unisten od neimastine i da ne bude pod vlascu neprijatelja koji ce ih lahko ubijati i unistavati njihovo korjenje i pokoljenja, cak ako se i svi narodi iz raznih krajeva svijeta skupe zajedno (radi toga), ali ce biti onih od njih tj od tvojeg Ummeta pa ce pojedini od njih ubijati ostale, ili zarobljavati druge."

Poslanik (s) je svojom poslanickom nadahnutosti bio sasvim svjestan da ce nakon njega fitna (smutnja) izbiti u njegovom Ummetu, i on je predskazao u hadisima da ce se imam Ali (as) suociti sa protivljenjem, da ce se boriti sa onim koji ce se protiviti njegovom vodjstvu tj. sa Qasatin-ima. Muawiya je bio vodja protivnicke - Fitna grupe, pa ako bi i primjera radi za trenutak prihvatili da je navodno poslanik (s) cinio takvu dovu za Muawiyu, ta dova bi bila odbacena zbog Muawiynog suprostavljanja poslaniku (s) i zbog njegove borbe protiv imama Alije (as).


Poslanik (s) se molio i za Abu Dzahila da bude upucen
Medju sunni hadisima, koji se pominju u cast hazreti Omera, najcesce se citira hadis iz Riyadh ul Nadira dio 2, str 13:
"Poslanik je cinio dovu: "O Allahu ojacaj Islam ili Omerom ibn Hatabom ili Abu Jahilom, kojim god ti izaberes"

Ovdje je poslanik (s) cinio dovu da Abu Dzahil bude upucen u istinu, ali to se nikad nije ispunilo, i njegov primjer je slican Muawiynom primjeru.

Takodje i u Sahih Buhari dio 8, knjiga 75, hadis 406 mozemo procitati hadis gdje poslanik (s) cini dovu za mnogobosce:
At-Tufail bin 'Amr dodje Allahovom poslaniku i rece: "O Allahov poslanice. Pleme Daus je nepokorno (Allahu i njegovom poslaniku) i odbija (da prihvati islam), pa zato zatrazi Allahovu srdzbu na njih. Narod misljase da poslanik zatrazi Allkahovu srdzbu na njih, ali on rece, "O Allahu! Uputi pleme Daus, da nam se pridruze".

Poslanik je bio merhametli za narod, i cinjenje dova za upucenoscu u istinu je dio velikog sazaljenja koje je on imao prema svima, ukljucujuci i neznobosce. Dove za njihovo upucivanje u istinu se ni ukojem slucaju ne trebaju smatrati kao dokazom o vrlinama tih neznobozaca. To je bio samo jedan od mnogobrojnih primjera da je poslanik (s) zelio da SVI budu upuceni u istinu. Tako ako bi i primjera radi za trenutak i prihvatili da je navodno poslanik (s) cinio takvu dovu za Muawiyino upucivanje, to je bilo slicno dovamo koje je on inace molio da bi svi bili upuceni ka pravom putu, bilo to musliman ili nemusliman.


Nisu sve poslanikove dove bile prihvacene

Ako bi primjera radi prihvatili da je poslanik ucinio dovu kako to tvrdi Abu Sulaiman, ipak opet po ucenju ehlul sunne nisu sve poslanikove dove prihvacene od Allaha (swt). Ibn Hajar Asqalani u Fathul Bari dio 11, str 97 kaze:
"Ako bi poslanik (s) cinio dovu za svoj ummet ona bi onda bila prihvacena od Allaha (swt). ali ukoliko bi on to radio za neku osobu posebno, ona bi ili nebi bila prihvacena".

Tako ako bi mi primjera radi i prihvatili da je Sahih ta dova za Muawiyu, ona bi ili nebi bila prihvacena u zavisnosti od Allahove odluke. Kada se tice Muawiye, njegovi "casni" postupci nam jasno kazu da Allah nikada nebi smatrao njega kao Upucenog, a da bi dokazali to, pogledajmo Allahove (swt) rijeci.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Jeli Muawiya mumin

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:41 pm

Allah (swt) nikad nije upucivao grijesnike


Trazio oprost za njih ili ne trazio... ako trazis oprost za njih sedamdeset puta... pa nece im oprostiti Allah. To zato sto ne vjeruju u Allaha i Poslanika njegovog, a Allah ne upucuje narod grješnika
(Sura Tawba, ajet 80, prijevod M.Mlivo)

Interesantan je komentar prevodioca sa engleskog, Abdullah Yusuf Ali'-a kojeg on daje u fusnoti svojeg prijevoda ovog ajeta:
"Ovo je jedno strasno upozorenje onim koji se aktivno suprostavljaju Allahu. Casni poslanik je po naravi oprastao i bio merhametli. On je molio za svoje neprijatelje. Ali u ovom slucaju se njegove dove odbijaju zbog njihova stava kojim su odbacivali Allaha".

Mi predlazemo nasim citaocima da ovaj ajet posmatraju u svjetlu islamske istorije. Ni priblizno ne postoji mogucnost da je Muawiya mogao biti Hadi - onaj koji upucuje na osnovu svoje upucenosti. Mozda, ukoliko bi upucivanje bilo uvodjenje sramotne prakse psovanja i proklinjanja imama Alija (as) u svojoj kraljevini, kao i prisiljavanje svojih guvernerima na tu praksu. Dali je takvo sto vrsta upucivanja kojim bi se narod vodio pravim putem? On je poveo vojsku protiv pravovjernog imama, postajuci pobunjenik pri tom. Za svojeg vladanja on je ubio imama Hasana (as) kao i pristalice imama Alije (as) poput Hujr bin Adi-a. Dali takvo sta cini onaj koji je Hadi-Upucivac
Ne, Hadi tako ne cini, taj hadis o njemu je lazan, jer se protivi logici i istorijskim cinjenicama


Prenosioc tog "Hadi" hadisa nije povjerljiva osoba
Prenosioc hadisa u kojem poslanik (s) navodno naziva Muawiyu kao Hadi je Abdul Rahman Abi Ameera Qurshee. U vezi njega mi u al Istiab dio 3, str 399 mozemo procitati:
"Nije dokazano da je Abdul Rahman Abi Ameera Qurshee bio ashab. On je Qurshee i Sirijanac, njegovi hadisi se nesmatraju povjerljivim, i neki odbacuju ovaj hadis."

Medjutim, neugodnosti za one koji brane Muawiyu ne prestaju sa ovim


Niti jedan hadis u cast Muawiye nije Sahih

Vodeca sunni ulema se izjasnila da su svi hadisi u cas Muawiye izmisljeni.

Hafiz Jalaluddeen Suyuti u "La'ali al-Masnu`aa fi ahadith al-Maudu`aa" dio 1, str 424 kaze:
"Imam Hakim tvrdi da on nikad nije dosao do nekog hadisa u cast Muawiye a da je Sahih"

Muhammad bin Ali bin Shawkani u "Fawa'id al Mujmu`a fi bay`an al-hadith al-maudu`a", str 147 kaze:
"Ibn Hibban je rekao da su svi hadisi u cast Muawiye izmisljeni"

Al Muhaddith Shaykh Abdul Haqq Dehlavi u "Sharh Mishkat Shareef" - dio 4, str 716 (stampan 1873) nakon sto je citirao hadise u cast Muawiye, ukljucujuci i Abu Suleimanov hadis o "Upucivacu" citiranog od Tirmizija kaze:
"Zapisano je u Jami` al-'Usul da su mnogi alimi muhadisi zakljucili da nepostoji nijedan hadis u cast Muawiye da je Sahih"

Abu'l Hasan Quinani u "Thunziyaa as Shari'a al Murfoo'a", dio 2, poglavlje 8, str 7 kaze:
"Imam Hakim citira u lancu od Sibt Ibne Jauzi koji je citirao Isaan bin Ruhiyaa da ne postoji nista u cast Muawiye a da je Sahih"

Allamah Ibn al-Jawzi al-Qurashi u "al- Mawdu`at" dio 2, str 24 kaze:
"Imam Hakim je prenio od Abul' Abbasa koji je to cuo od svojeg oca, koji je cuo od Ishaqa bin Ibrahima al-Hanzali-a da niti jedan hadis u cast Muawiye nije Sahih"

Shaykh Ismail bin Muhammad u "Kashful Khafa" dio 2, str 420 kaze:
"Ne postoji ni jedan hadis u cast Muawiye da je Sahih"

al 'Aini u djelu "Ummdat al Qari fi Sharh Sahih al Bukhari dio 7, str 994 komentarise:
"Nije prenesena predaja u cast Muawiye koja je dokazana. I ako ih ima puno, odgovor je da ne postoji hadis sa Sahih lancem kao sto to tvrdi Isaac bin Rahvia i Imam Nasai, i zato je i imam Buhari radije nazvao poglavlje bab ai Zikr Muawiya umjesto bab ai Fadail Muawiya"

Ibn Hajr al-Asqalani kaze u Fathul Bari dio 7, str 104
"Imam Buharija u temi o Muawiyi pise poglavlje Bab ai Zikr Muawiya zato sto niti jedan hadis u cast Muawiye nije dokazan, i ibn Abi Asim i Abu Umar Ghulam Thalib i 'Abu Bakr Nakash pisu o vrlinama Muawiye kao i Ibn Jauzi u djelu Maudu'at Raaviya. U cast Muawiye nepostoji Sahih hadis i zato je i imam Buhari radije nazvao poglavlje bab ai Zikr Muawiya umjesto bab ai Fadail Muawiya"

U Tareekh ibn Khalikaan dio 1, str 35 mozemo procitati:
Sakupljac Sunnana Nasa'i veliki alim Ahmad bin 'Ali je bio hafiz hadisa i u njegovo vrijeme je bio Imama Ehlul Hadisa. Sve do kraja svojeg zivota bio isao za Damask kod imam Nasa'ia raspitujuci se oko Muawiynih vrlina. Imam Nasa'i bi mu odgovorio: "Muawiya je stitio samog sebe, o kakvoj casti u vezi njega bi ti ja mogao pricati, jedino od tog sto ja znam je da ga je Resullulah prokleo govoreci: "Ne napunio Allah nikad njegov stomak"

U al-Nasa'ih al-Kaafiyah str 163 stoji:
"Sunni imam Muhammad bin 'Ali Shawkani pise u njegovoj knjizi Fawaid Majmu`a Dhar ahadith Maudu'ah i tvrdi da u cast Muawiye ne postoji hadis"

Ibn Taymiyya u Minhaj al Sunnah str 207 kaze:
"Jedna strana je kreirala Muawiyne vrline, i te vrline su predstavljene kroz te hadise, i svaki od njih je lazan"
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Jeli Muawiya mumin

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:42 pm

Poslanikov (s) savjet Muawiyi je takodje izmisljen

Jos jedan hadis koji se obicno citira od Muawiynih sljedbenika je onaj u kojem Muawiya kaze:
"Zelio sam biti Halifa od vremena kada mi poslanik rece: "O Muawiya vladaj pravedno ukoliko dobijes vlast"

Slicno svim ostalim hadisima u cast Muawiye i ovaj hadis je izmisljen, i Ibn Kathir u al Bidayya dio 8, str 122 kaze:
U hadisu u kojem poslanik kaze "O Muawiya vladaj pravedno ukoliko dobijes vlast" - Imam Bayhaqi tvrdi da je prenosioc toga hadisa Ismail bin Buram slab (daif)"

Cinjenice su medjutim da je poslanik (s) dao savjet svojim sljedbenicima sta ce ciniti ukoliko Muawiya dodje do vlasti.


Poslanik (s) naredjuje da se Muawiya ubije u slucaju da postane halifa
Sunni Imam Dhahabi prenosi ovaj hadis na vise mjesta u njegovom Mizan al-Itidal smatrajuci taj hadis Sahihom:
"Ukoliko vidite Muawiyu na mom mimberu, ubij te ga
Dio 2, str 17, kao i dio 2 str 129 pozivajuci se na Abu Saida al Khudria; dio 7 str 324, i dio 8 str 74

Druga sunni ulema je takodje prenijela taj hadis:
Tadhib al Tadhib od Ibn Hajar Asqalani, dio 5, str 110 [izdanje Hyderabad];
Kunz al Haqaiq od al Mu'awi str 9,
Tabaqat od Ibn Sad dio 4, str 134-135 [izdanje Leiden],
al Kamil fi Safa al Rijal dio 2, str 146 hadis br. 343,
Ansab al Ashraf dio 5, str 136,
Waq'at Sifeen str 216 i 221,
Tareekh Tabari dio 8, str 186.

Jedan interesantan dogadja koji se moze povezati sa tim dogadjajem se moze naci u Ansab al Ashraf dio 5, str 136:
Jednom je jedan Ensarija trazio da ubije Muawiyu, a narod mu rece: "Mac nemozes podici za vrijeme vladavine Omera, vec mu rekose da treba pisati Omeru i traziti njegov pristanak. On rece: Ja sam cuo da je poslanik rekao: "Ukoliko vidite Muawiyu na mom mimberu ubij te ga." Narod posvjedoci da su i oni takodje culi to kazivanje od poslanika, ali rekose, mi nismo kadri to uciniti, vec hajde da pisemo Omeru u vezi toga, a sto i ucinise, medjutim Omer im sve do svoje smrti ne napisa odgovor u vezi toga."
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Jeli Muawiya mumin

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu