Muawiyne "vrline"

Go down

Muawiyne "vrline"

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:47 pm

Muawiyne "vrline"

Cilj ovakvog pasioniranog pisanja u odbrani Muawiye je kako to (Abu Sulaiman) kaze, da:

www.ansar.org:
"Odbrani pisare objave o kojima je poslanik (mir neka je na njega) rekao: "O Allahu, ucini ga upucenim, upucivacem, i upucuj narod preko njega"
[Sunan Al-Turmidhi, knjiga "Vrlina" poglavlje "vrline Mu'awiye" #3842, vidi takodje Saheeh Al-Turmidhi #3018]

Dali je Muawiya pisar objave?

www.ansar.org:
"Sigurno je da je Mu'awiya bio jedan od pisaca objave. Muslim prenosi u njegovom Sahihu od Ibn Abbasa da je Abu Sufyan zatrazio od poslanika mir neka je na njega tri stvari: (On Abu Sufyan rece poslaniku: "O Allahov poslanice daj mi tri stvari, poslanik mu rece: "da". ... Abu Sufyan rece: "Mu'awiyu ucini pisarem (objave) pod tvojom nadleznoscu". poslanik odgovori: "U redu". Muslim sa objasnjenjem, knjiga "Vrline ashaba", poglavlje " Vrlina Abu Sufyana" dio 17, str 2501] Ahmed je prenio u svojem Musnadu, a Muslim od Ibn Abbsa da je rekao: (Jednom dok sam jos bio dijete i igrao se sa ostalim djecacima pogledao sam unazad i vidio poslanika mir neka je na njega kako dolazi prema nama. Tada rekoh: "Poslanik ne dolazi nikom drugom do meni. Onda se sakrih iza vrata. Nisam primjeti kako me poslanik pronadje, grleci me oko vrata, i pazljivo mi se naslanjajuci na ramena. Poslanik rece: "Idi i pozovi mi Muawiyu. a Muawiya je bio njegov pisar (objave). Tada sam otisao do Muawiye i rekao mu: Idi i kazi se Allahovom poslaniku mir neka je na njega, zato jer te nesto treba.") [Musnad Ahmed, dio 1, Musnad Ibn Abbas #2651, i Muslima sa objasnjenjem, knjiga " Al-Birr wa Al-Silah", #2604] Ta dva hadisa dokazuju da je Mu'awiya bio jedan od onih koji su pisali objavu"

Poznata sunni ulema nije ubrajala Muawiyu u pisare objave
Neko bi se zapitao koliko toga je Muawiya stigao napisati kao pisar objave a kada se vec zna da je islam prihvatio tek nakon osvajanja Mecce, kao i koliko toga od objave je vec prije toga bilo objavljeno.
Cinjenica je da mnogi tradicionalni sunni alimi kada nabrajaju pojedince koji su imali cast pisanja objave, tu ne racunaju Muawiyu. Za dokaz se moze provjeriti u sljedecim textovima:
Fathul Bari dio 2, str 450
Irshad Saneed dio 9, str 22
Umdhathul Qari dio 9, str 307
Nasa al Kafiya str 170Muawiya je pisao pisma, a ne objavu
U Iqd Al Fareed dio 2, str 197 mozemo procitati:
Hazrati 'Ali je bio dobar pisac, uz to da je bio rodjak poslanika (s) on je takodje bio pisar objave, a nakon toga je bio halifa. Khalidu bin Saeed-u, Muawiyi bin Abu Sufyanu je bila povjerena duznost pisanja drugih dokumenata koja nisu bila Wahy (objava)".

Takodje u Al Isaba, dio 3, str 413 mozemo procitati:
"Prema Madani-u, pisar objave je bio Zaid bin Thabit, dok su pisma provincijama bila pisana od Muawiye".

Komentirajuci ovu temu poznati Egipatski sunni alim Sayyid Qutb je zabjelezio:
"Pogrijesne price su kruzile da je Muawiya bio jedan od pisara koji je zapisivao objavljivanje objave Allahovom poslaniku. Istina je da kada je Abu Sufyan primio islam, on se zamolio poslaniku da Muawiyi da neku poziciju u ocima Arapa, a da ce on zauvrat polahko poceti prihvacati islam mada je bio jedan od onih kojima inace to nije bilo od vaznosti. Tako je poslanik (s) koristio Muawiyu za pisanje pisama, ugovora i dogovora. Medjutim niko do ashaba nije rekao da je on zapisivao nesto do Objave koja je dosla poslaniku, kao ste se inace tvrdi od Muawiynih sljedbenika nakon sto je on osvojio prijesto. Medjutim to je ono sto se dogadja pri takvim slucajevima"
Socialna pravda u islamu od Sayyid Qutb-a, Engliski prijevod od John B. Hardie, str 215


Pisar objave postao kafir
U Fathal Bari dio 9, str 22 mozemo procitati:
"Prvi od Qureysia koji je bio pisar objave je bio Abdullah bin Sad. nakon toga je on je otpao i postao kafir, a nakon toga opet je posato Musliman"

Kao sto se vidi iz ovog navoda, pozivanje na neciji polozaj pisca objave ne znaci nista, niti to moze nekog zastiti od zastranjivanja. Abdullah b. Sad koji je poput Muawiye bio Umayad (i njegov rodjak) je postao kafir nakon sto je bio pisar objave. Cak ukoliko bi i prihvatili da je i Muawiya bio pisar objave, njegov kasniji prekrsaj tada je jos vise za osudu. Pisanje objave nebi Muawiyu zastitilo od Allahove (swt) ljutnje. To je onaj krajnji rezultat koji se svugdje pa i ovdje racuna; Allah (swt) je bio vrlo impresioniran poslusnoscu dzina Iblisa, da je ovaj bio od stanovnika dzeneta. Uprkos ovom, Iblis je opet bio izbacen i proklet od Allaha (swt) zbog odbijanja da sebe pokori Allahovoj volji. Stoga je i Muawiyino ponasanje uprkos tome da je bio uz poslanika (s), bez sumnje veliki prekrsaj u Allahovim (swt) ocima.


Dali je Muawiya Hadi (Upucivac)?
Da se podsjetimo jos jednom hadisa na koji se Abu Sulaiman poziva pri zapocinjanju Muawiyne odbrane

www.ansar.org:
... "O Allahu, ucini ga upucenim, upucivacem, i upucuj narod preko njega"
[Sunan Al-Turmidhi, knjiga “Vrline,” poglavlje “Vrline Muawuye” #3842, pogledaj takodje i Saheeh Al-Turmidhi #3018]
Nekoliko interesantnih cinjenica bi trebalo uzeti u obzir prije nego se pristupi analizi autenticnosti toga hadisa. Sasvim je logicno da poslanik (s) nebi rekao nesto sto nema osnove. Muawiya bi morao pokazati takve odlike u prisutnosti poslanika (s) da bi poslanik ucinio tu dovu. Obicno se ovakve rijeci pohvale (kroz dovu) upucuju tek onda kada ta osoba ucini hvale-vrijedno dijelo dokazujuci tako svoju vrijednost, npr na bojnom polju, na ispitu itd. Najasniji dokaz u prilog takvom misljenju nam dolazi iz predaje koju i Abu Sulaiman citira:

www.ansar.org:
A'amir bin Sa'ad bin Abi Waqqas prenosi od svojeg oca koji je rekao: (Mu'awiyah bin Abi Sufyan naredjue Sa'd pitajuci ga: Sta te sprecava od proklinjanja Abu Turaba (Ali bin Abi Talib)?" Sa'ad odgovori: "Poslanik mir neka je na njega je rekao tri stvari u vezi njega (Ali bin Abi Talib), tako da ga ja ne zelim proklinjati, jer je imati bar jednu od te tri stvari za mene vrednije od Humr Al-Nni'am (vrsta najbolje kamile). Cuo sam da je poslanik (s) rekao imenujuci Alija za predvodnika onda kada poslanik (s) idase u dzihad (sveti rat) i kada mu je tada Ali rekao: "O Allahov poslanice, ostavio si me medju zenama i djecom"? Poslanik mir neka je na njega mu odgovori: "Zar nisi zadovoljan da si u odnosu mene kao Harun sto je bio u odnosu Musa, osim sto nakon mene nema poslanika? I cuo sam da je poslanik rekao na danu Hajbera: Dat cu zastavu koji voli Allaha i njegovog poslanika i koga Allah i njegov poslanik takodje vole" On rece: "Tada smo mi zatrazili da nam pripane ta cast". Tada je poslanik rekao: "Zovite mi Alija". Alija bi doveden i on imase upalu oci. Tada poslanik mir neka je na njega pljucnu u njegove oci i dade mu zastavu. Tada je Allah darovao pobjedu muslimanima kroz Alijeve ruke. I kada bi objavljen ajet: "Hodite, pozvacemo sinove nase i sinove vase,.." Allahov poslanik pozva Alija, Fatimu, Hasana i Huseina i rece: "O Allahu ovo je moja familija") [Sahih Muslim sa objasnjenjem, knjiga o ashabima, poglavlje "Alijeve vrline" #2404]Sve ove tri predaje-hadisi koje velicaju i hvale Aliju (as) imaju zajednicki povod a koji je da bi mi mogli shvatili "zasto" je poslanik (s) upucivao ove rijeci hvale u vezi Alija, objasnjavajuci tako smisao koji je bio "OSNOV" takvih rijeci. Sada bi nam Abu Sulaiman mogao objasniti smisao zasto bi poslanik upucivao dove za Muawiyu kao Hadi (Upucivaca)? Sta vise, ukoliko je poslanik (s) zelio da Muawiya bude Hadi-Upucivac sigurno je da bi poslanik (s) nastojao poducavati Muawiyu toj ulozi. Dali nam Abu Sulaimn moze citirati neki slucaj gdje poslanik (s) salje Muawiyu da cini dawu, da upucuje narod ili da presudjuje medju njima (kao sto je to npr. poslanik (s) ucnio saljuci Alija (as) u Jemen.

Takodje jos jedno pitanje Abu Sulaimnu, zar nije iznenadjujuce da se Muawiya nikad nije pozivao na taj hadis. Zar tim hadisom on nebi najlakse dokazao svoju superiornost svima onima koji su sumnjali u njega?

Prilicno je zapanjujuce da bi poslanik (s) govorio o Muawiyi kao o Hadi, kao o onom koji ce upucivati narod, kada poslanik (s) cak nikad nije govorio o prva tri halife kao o onim koji su Hadi, kao o onim koji ce ciniti Hidaya (upucivanje). Ni jedan takav hadis o njima trojici ne postoji u Sihah Sittah (sest zbirki haidsa). Dali nam to Abu Sulaiman zeli sugerirati da je Muawiya imao vise znaja o vjeri od te trojice. Iz kojeg sahih hadisa bi mogli saznati da su te tri halife nekad imenovali Muawiyu kao sudiju nad muslimanima. Uloga sudije nosi puno vecu tezinu od uloge Guvernera, pogotovu jer samo onaj koji je Hadi ispunjava uslove da bi bio Qadi (sudija). Dali su dakle tri halife uvidjajuci Muawiynu velicinu ikad imenovali njega kao sudiju?


Hadi je onaj koji upucuje svoje sljedbenike u skladu sa Kur'anom i sunnetom
Hadi je onaj koji upucuje i vodi ummet u skladu sa Kur'anom i sunnetom. Koje je to upucivanje (hidaya) cinio Muawiya prema svojim sljedbenicima. Moze li se taj hadis tumaciti da ce on biti upucivac i vodic ummeta u borbi protiv imama Alije (as) i u proklinjanju njega u dzamijama?

Ako je Muawiya usitinu bio Hadi za ummet i da bi narod treba biti vodjen preko njega, time bi se smatralo da ko god se suprostavlja njemu, suprostavlja se upucivanju i vodjenju i da time zastranjue sa pravog puta. Drugim rijecima taj hadis bi nam sugerisao da su Muawiya i njegovi pomagaci bili u pravu na Sifinu, a da su Ali (as) i njegove shi'e bili ti koji su zastranili jer su se borlil protiv upucivaca (Hadi).

Ukoliko pogledamo u knjige ehlul sunne, vidjet cemo da je taj navodni Hadi (Upucivac) bio odlucan u narusavanju serijata (islamskog zakona)


"Hadi" Muawiya je donosio odluke koje su se suprostavljale serijatskom zakonu o nasljedstvuIbn Khatir pripovjeda u Al Bidayah, dio 8 str 141:
"Imam Zuhri je prenio da je za vrijeme poslanika (s) i vrijeme cetiri halife sunnet bio da niti jedan kafir nebi mogao nasljediti muslimana, niti musliman kafira. Za vrijeme vladavine Muawiye se dozvoli muslimanima da nasljedjuju od kafira, dok kafiri nemogahu nasljediti od muslimana. Ovakva praksa se prekide od Omera bin Abdul Aziza, ali se opet ozivje od Abdul Malika.

Muawino uvodjenje ove prakse je bilo otvoreno krscenje islamskog ucenja, a o cemu mozemo procitati i u Sahih Buhari dio 8, knjiga 80, hadis 756 da je poslanik (s) rekao:
"Musliman ne moze naslijediti od nevjernika, niti nevjernik moze biti nasljednik muslimana"Cilj ovakvog pasioniranog pisanja u odbrani Muawiye je kako to (Abu Sulaiman) kaze, da:

www.ansar.org:
"Odbrani pisare objave o kojima je poslanik (mir neka je na njega) rekao: "O Allahu, ucini ga upucenim, upucivacem, i upucuj narod preko njega"
[Sunan Al-Turmidhi, knjiga "Vrlina" poglavlje "vrline Mu'awiye" #3842, vidi takodje Saheeh Al-Turmidhi #3018]


Dali je Muawiya pisar objave?
www.ansar.org:
"Sigurno je da je Mu'awiya bio jedan od pisaca objave. Muslim prenosi u njegovom Sahihu od Ibn Abbasa da je Abu Sufyan zatrazio od poslanika mir neka je na njega tri stvari: (On Abu Sufyan rece poslaniku: "O Allahov poslanice daj mi tri stvari, poslanik mu rece: "da". ... Abu Sufyan rece: "Mu'awiyu ucini pisarem (objave) pod tvojom nadleznoscu". poslanik odgovori: "U redu". Muslim sa objasnjenjem, knjiga "Vrline ashaba", poglavlje " Vrlina Abu Sufyana" dio 17, str 2501] Ahmed je prenio u svojem Musnadu, a Muslim od Ibn Abbsa da je rekao: (Jednom dok sam jos bio dijete i igrao se sa ostalim djecacima pogledao sam unazad i vidio poslanika mir neka je na njega kako dolazi prema nama. Tada rekoh: "Poslanik ne dolazi nikom drugom do meni. Onda se sakrih iza vrata. Nisam primjeti kako me poslanik pronadje, grleci me oko vrata, i pazljivo mi se naslanjajuci na ramena. Poslanik rece: "Idi i pozovi mi Muawiyu. a Muawiya je bio njegov pisar (objave). Tada sam otisao do Muawiye i rekao mu: Idi i kazi se Allahovom poslaniku mir neka je na njega, zato jer te nesto treba.") [Musnad Ahmed, dio 1, Musnad Ibn Abbas #2651, i Muslima sa objasnjenjem, knjiga " Al-Birr wa Al-Silah", #2604] Ta dva hadisa dokazuju da je Mu'awiya bio jedan od onih koji su pisali objavu"


Poznata sunni ulema nije ubrajala Muawiyu u pisare objave
Neko bi se zapitao koliko toga je Muawiya stigao napisati kao pisar objave a kada se vec zna da je islam prihvatio tek nakon osvajanja Mecce, kao i koliko toga od objave je vec prije toga bilo objavljeno.
Cinjenica je da mnogi tradicionalni sunni alimi kada nabrajaju pojedince koji su imali cast pisanja objave, tu ne racunaju Muawiyu. Za dokaz se moze provjeriti u sljedecim textovima:
Fathul Bari dio 2, str 450
Irshad Saneed dio 9, str 22
Umdhathul Qari dio 9, str 307
Nasa al Kafiya str 170Muawiya je pisao pisma, a ne objavu
U Iqd Al Fareed dio 2, str 197 mozemo procitati:
Hazrati 'Ali je bio dobar pisac, uz to da je bio rodjak poslanika (s) on je takodje bio pisar objave, a nakon toga je bio halifa. Khalidu bin Saeed-u, Muawiyi bin Abu Sufyanu je bila povjerena duznost pisanja drugih dokumenata koja nisu bila Wahy (objava)".

Takodje u Al Isaba, dio 3, str 413 mozemo procitati:
"Prema Madani-u, pisar objave je bio Zaid bin Thabit, dok su pisma provincijama bila pisana od Muawiye".

Komentirajuci ovu temu poznati Egipatski sunni alim Sayyid Qutb je zabjelezio:
"Pogrijesne price su kruzile da je Muawiya bio jedan od pisara koji je zapisivao objavljivanje objave Allahovom poslaniku. Istina je da kada je Abu Sufyan primio islam, on se zamolio poslaniku da Muawiyi da neku poziciju u ocima Arapa, a da ce on zauvrat polahko poceti prihvacati islam mada je bio jedan od onih kojima inace to nije bilo od vaznosti. Tako je poslanik (s) koristio Muawiyu za pisanje pisama, ugovora i dogovora. Medjutim niko do ashaba nije rekao da je on zapisivao nesto do Objave koja je dosla poslaniku, kao ste se inace tvrdi od Muawiynih sljedbenika nakon sto je on osvojio prijesto. Medjutim to je ono sto se dogadja pri takvim slucajevima"
Socialna pravda u islamu od Sayyid Qutb-a, Engliski prijevod od John B. Hardie, str 215


Pisar objave postao kafir
U Fathal Bari dio 9, str 22 mozemo procitati:
"Prvi od Qureysia koji je bio pisar objave je bio Abdullah bin Sad. nakon toga je on je otpao i postao kafir, a nakon toga opet je posato Musliman"

Kao sto se vidi iz ovog navoda, pozivanje na neciji polozaj pisca objave ne znaci nista, niti to moze nekog zastiti od zastranjivanja. Abdullah b. Sad koji je poput Muawiye bio Umayad (i njegov rodjak) je postao kafir nakon sto je bio pisar objave. Cak ukoliko bi i prihvatili da je i Muawiya bio pisar objave, njegov kasniji prekrsaj tada je jos vise za osudu. Pisanje objave nebi Muawiyu zastitilo od Allahove (swt) ljutnje. To je onaj krajnji rezultat koji se svugdje pa i ovdje racuna; Allah (swt) je bio vrlo impresioniran poslusnoscu dzina Iblisa, da je ovaj bio od stanovnika dzeneta. Uprkos ovom, Iblis je opet bio izbacen i proklet od Allaha (swt) zbog odbijanja da sebe pokori Allahovoj volji. Stoga je i Muawiyino ponasanje uprkos tome da je bio uz poslanika (s), bez sumnje veliki prekrsaj u Allahovim (swt) ocima.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Muawiyne "vrline"

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:48 pm

Dali je Muawiya Hadi (Upucivac)?Da se podsjetimo jos jednom hadisa na koji se Abu Sulaiman poziva pri zapocinjanju Muawiyne odbrane

www.ansar.org:
... "O Allahu, ucini ga upucenim, upucivacem, i upucuj narod preko njega"
[Sunan Al-Turmidhi, knjiga “Vrline,” poglavlje “Vrline Muawuye” #3842, pogledaj takodje i Saheeh Al-Turmidhi #3018]Nekoliko interesantnih cinjenica bi trebalo uzeti u obzir prije nego se pristupi analizi autenticnosti toga hadisa. Sasvim je logicno da poslanik (s) nebi rekao nesto sto nema osnove. Muawiya bi morao pokazati takve odlike u prisutnosti poslanika (s) da bi poslanik ucinio tu dovu. Obicno se ovakve rijeci pohvale (kroz dovu) upucuju tek onda kada ta osoba ucini hvale-vrijedno dijelo dokazujuci tako svoju vrijednost, npr na bojnom polju, na ispitu itd. Najasniji dokaz u prilog takvom misljenju nam dolazi iz predaje koju i Abu Sulaiman citira:

www.ansar.org:
A'amir bin Sa'ad bin Abi Waqqas prenosi od svojeg oca koji je rekao: (Mu'awiyah bin Abi Sufyan naredjue Sa'd pitajuci ga: Sta te sprecava od proklinjanja Abu Turaba (Ali bin Abi Talib)?" Sa'ad odgovori: "Poslanik mir neka je na njega je rekao tri stvari u vezi njega (Ali bin Abi Talib), tako da ga ja ne zelim proklinjati, jer je imati bar jednu od te tri stvari za mene vrednije od Humr Al-Nni'am (vrsta najbolje kamile). Cuo sam da je poslanik (s) rekao imenujuci Alija za predvodnika onda kada poslanik (s) idase u dzihad (sveti rat) i kada mu je tada Ali rekao: "O Allahov poslanice, ostavio si me medju zenama i djecom"? Poslanik mir neka je na njega mu odgovori: "Zar nisi zadovoljan da si u odnosu mene kao Harun sto je bio u odnosu Musa, osim sto nakon mene nema poslanika? I cuo sam da je poslanik rekao na danu Hajbera: Dat cu zastavu koji voli Allaha i njegovog poslanika i koga Allah i njegov poslanik takodje vole" On rece: "Tada smo mi zatrazili da nam pripane ta cast". Tada je poslanik rekao: "Zovite mi Alija". Alija bi doveden i on imase upalu oci. Tada poslanik mir neka je na njega pljucnu u njegove oci i dade mu zastavu. Tada je Allah darovao pobjedu muslimanima kroz Alijeve ruke. I kada bi objavljen ajet: "Hodite, pozvacemo sinove nase i sinove vase,.." Allahov poslanik pozva Alija, Fatimu, Hasana i Huseina i rece: "O Allahu ovo je moja familija") [Sahih Muslim sa objasnjenjem, knjiga o ashabima, poglavlje "Alijeve vrline" #2404]Sve ove tri predaje-hadisi koje velicaju i hvale Aliju (as) imaju zajednicki povod a koji je da bi mi mogli shvatili "zasto" je poslanik (s) upucivao ove rijeci hvale u vezi Alija, objasnjavajuci tako smisao koji je bio "OSNOV" takvih rijeci. Sada bi nam Abu Sulaiman mogao objasniti smisao zasto bi poslanik upucivao dove za Muawiyu kao Hadi (Upucivaca)? Sta vise, ukoliko je poslanik (s) zelio da Muawiya bude Hadi-Upucivac sigurno je da bi poslanik (s) nastojao poducavati Muawiyu toj ulozi. Dali nam Abu Sulaimn moze citirati neki slucaj gdje poslanik (s) salje Muawiyu da cini dawu, da upucuje narod ili da presudjuje medju njima (kao sto je to npr. poslanik (s) ucnio saljuci Alija (as) u Jemen.

Takodje jos jedno pitanje Abu Sulaimnu, zar nije iznenadjujuce da se Muawiya nikad nije pozivao na taj hadis. Zar tim hadisom on nebi najlakse dokazao svoju superiornost svima onima koji su sumnjali u njega?

Prilicno je zapanjujuce da bi poslanik (s) govorio o Muawiyi kao o Hadi, kao o onom koji ce upucivati narod, kada poslanik (s) cak nikad nije govorio o prva tri halife kao o onim koji su Hadi, kao o onim koji ce ciniti Hidaya (upucivanje). Ni jedan takav hadis o njima trojici ne postoji u Sihah Sittah (sest zbirki haidsa). Dali nam to Abu Sulaiman zeli sugerirati da je Muawiya imao vise znaja o vjeri od te trojice. Iz kojeg sahih hadisa bi mogli saznati da su te tri halife nekad imenovali Muawiyu kao sudiju nad muslimanima. Uloga sudije nosi puno vecu tezinu od uloge Guvernera, pogotovu jer samo onaj koji je Hadi ispunjava uslove da bi bio Qadi (sudija). Dali su dakle tri halife uvidjajuci Muawiynu velicinu ikad imenovali njega kao sudiju?


Hadi je onaj koji upucuje svoje sljedbenike u skladu sa Kur'anom i sunnetom
Hadi je onaj koji upucuje i vodi ummet u skladu sa Kur'anom i sunnetom. Koje je to upucivanje (hidaya) cinio Muawiya prema svojim sljedbenicima. Moze li se taj hadis tumaciti da ce on biti upucivac i vodic ummeta u borbi protiv imama Alije (as) i u proklinjanju njega u dzamijama?

Ako je Muawiya usitinu bio Hadi za ummet i da bi narod treba biti vodjen preko njega, time bi se smatralo da ko god se suprostavlja njemu, suprostavlja se upucivanju i vodjenju i da time zastranjue sa pravog puta. Drugim rijecima taj hadis bi nam sugerisao da su Muawiya i njegovi pomagaci bili u pravu na Sifinu, a da su Ali (as) i njegove shi'e bili ti koji su zastranili jer su se borlil protiv upucivaca (Hadi).

Ukoliko pogledamo u knjige ehlul sunne, vidjet cemo da je taj navodni Hadi (Upucivac) bio odlucan u narusavanju serijata (islamskog zakona)


"Hadi" Muawiya je donosio odluke koje su se suprostavljale serijatskom zakonu o nasljedstvuIbn Khatir pripovjeda u Al Bidayah, dio 8 str 141:
"Imam Zuhri je prenio da je za vrijeme poslanika (s) i vrijeme cetiri halife sunnet bio da niti jedan kafir nebi mogao nasljediti muslimana, niti musliman kafira. Za vrijeme vladavine Muawiye se dozvoli muslimanima da nasljedjuju od kafira, dok kafiri nemogahu nasljediti od muslimana. Ovakva praksa se prekide od Omera bin Abdul Aziza, ali se opet ozivje od Abdul Malika.

Muawino uvodjenje ove prakse je bilo otvoreno krscenje islamskog ucenja, a o cemu mozemo procitati i u Sahih Buhari dio 8, knjiga 80, hadis 756 da je poslanik (s) rekao:
"Musliman ne moze naslijediti od nevjernika, niti nevjernik moze biti nasljednik muslimana"


"Hadi" Muawiya se suprostavljao serijatu u vezi krvarine
Ibn Khatir nam takodje govori o krvarini i Muwiynom mijenjanju sunneta, tj da je krvarina nemuslimana jednaka krvarini muslimana, dok je Muawiya tu krvarinu prepolovio, a drugu polovinu je zadrzavao za samog sebe (Al Bidayah, dio 8, str 139)


"Hadi" Muawiya se suprostavljao serijatu u dijeljenju ratnog plijena
U Tabaqat ibn Saud, dio 7, str 28-29, mozemo procitati
"U vezi podjele ratnog plijena je prekrsio Allahovu knjigu i sunnet. Kur'an i sunnet naredjuju da se peti dio od ratnog plijena stavi u drzavnu blagajnu, dok se ostalih cetiri petine dijele medju borcima koji su ucestvovali u borbi. ali Muawiya izda naredjenje da se srebro i zlato izdvoji iz plijena, a da se ostali dio moze podijeliti."


"Hadi" Muawiya je pio haram (zabranjene) stvari

Veliki sunni imam ibn Hanbel bjelezi u njegovom Musnadu, dio 5, str 347:
"Muawiya je konzumirao tekucinu (pice) koje je poslanik (s) bio zabranio (ucnio haram)"


"Hadi" Muawiya je zaradjivao na haram nacin
U Muweta imama Malika, knjiga 31:, hadis 31.16.33, u poglavlju: "Prodaja zlata za srebro", "Placanje i neplacanje":
Yahja prenosi od Malika od Zayda ibn Aslama od Ata ibn Yasara da je Muawiya ibn Sufiyan prodao zlatne i srebrne cupove vise nego sto su vrijedne. Abu'd-Darda je rekao: "Cuo sam od Allahovog poslanika neka je Allahovo zadovoljstvo i mir sa njim da zabranjuje prodaju stvari sem slicno za slicno." Muawiya mu rece, "Ja u ovom ne vidim da je haram". Abu'd-Darda mu rece: "Ko ce da me opravda pred Muawiyom? Ja njemu govorim ono sto je od Allahovog poslanika nek su Allahovo zadovoljstvo i mir sa njim, a on meni daje svoje misljenje! Ja ne zelim zivjeti u istom mjestu sa tobom!" Tada se Abu'd-Darda obrati Omeru ibn al-Hatabu i to mu pomenu. Omer ibn al-Hatab zato napisa Muawiyi, "Nemoj prodavati tako, sem slicno za slicno, vrijedno za vrijedno".

Da sada razmotrimo znacenje ove predaje. Muawiya je zapoceo ostvarivati zaradu razmjenjujuci stvari na haram nacin. Abu'd-Darda ga ispravlja i govori mu odredbu poslanika (s) da je u takvom slucaju dozvoljeno razmjenjivati samo na osnovu "slicno za slicno". I umjesto da prihvati da je pogrijesio Abu Suleimanov upucivac "Hadi" kaze da on u tome ne vidi harama, i time svoje licno misljenje stavlja iznad musljenja poslanika (s). Mi cestitamo Abu Suleimanu na izboru upucivaca "Hadi" koji se cak ne srami da i dalje insistira na svojem licnom misljenju bez obzira sto je ono suprotno poslanikovoj (s) odredbi.

Svako bi pomislio da bi prirodna reakcija za Muawiyu bila da u buducnosti odustane od cinjenja takvih stvari. Muawiyi je jasno receno i od Abu d-Dardea i od Omera da se jedino moze prodavati slicno za slicno tj zlato za zlato. Takav stav je serijatski jasan, medjutim i kasnije kao halifa Abu Sulaimanov upucivac "Hadi" nastavlja da ignorise tu poslanikovu (s) naredbu.

U Sahih Muslim knjiga 10, hadis #3852 mozemo procitati:
"Abi Qilibi izvjestava: Bio sam (zadjesio sam se) u Siriji u krugu prijatelja, medju kojima je bio i Muslim b.Yasir. Tada je dosao Abu'l-Ash'ath. On (pripovjedac) je rekao da su ga oni (prijatelji) pozvali: Abu'l-Ash'ath, Abu'l-Ash'ath, i on sjede. ja sam mu rekao: Ispricaj braci hadis od Ubada b.Samit-a. On rece: Da, bili smo na jednom putovanju, Muawiya je bio vodja naroda, i mi osvojismo puno ratnoga plijena. Tu je bilo i neko srebreno orudje koje smo osvojili kao plijen. Muawiya naredi jednoj osobi da se to proda da bi se narod (vojska) mogla isplatiti. Narod se poce utrkivatiti ko ce dati vise za to. Ta vijest o toj prodaji dodje i do 'Ubada b. Samit-a, pa on ustade i rece: Cuo sam Allahovog poslanika (s) da je zabranio prodaju zlata za zlato, srebra za srebro, zito za zito, jecma za jecam, hurmni za hurme, soli za so osim slicno za slicno. Tako da oni koji ovom nesto dodaju, ili koji pristaju na dodavanje cine grijeh zbog koristi. Tada narod vrati ono sto su dobili. To doprija do Muawiye i on ustade da odgovori na to. On rece: "Sta je to sa narodom da oni prepricavaju od poslanika (s) predaje koje mi nismo culi pa i ako smo ga vidjeli (poslanika) i zivjeli u njegovom drustvu? Nato Ubida b. Samit ustade i ponovi tu predaju, i onda rece: Mi sasvim jasno prenosimo sta smo culi od Allahovog poslanika (s) pa iako to nije po volji Muawiyi (ili je rekao: Cak ako to nije ono sto on hoce). Ne sjecam se dali sam ostao u njegovom drustvu do u vecer. Hammad je to tako rekao, ili nesto slicno tome."

I opet Muawiya dozvoljava razmjenu koja se ne bazira na principu "slicno za slicno" a kako je to odredjeno od poslanika (s). Interesantan je nacin na koji Muawiya zeli negirati tu naredbu govoreci: "... oni prepricavaju od poslanika (s) predaje koje mi nismo culi pa i ako smo ga vidjeli (poslanika) i zivjeli u njegovom drustvu?"
Kako Muawiya moze to negirati, kada i kroz prijasnju predaju iz Malikovih Muwata stoji da mu je i ranije kao Sirijskom Guverneru za vrijeme Omerovog halifata o tome skretana paznja od Abu'd-Derde, a o cemu mu je i sam Omer pisao?

Takodje u Sharra Ma'ani Lill Sharra Lill Thahavee str 263 mozemo procitati da je Muawiya uzimao kamatu. U vezi toga imam Thahavee prepricava jedan vrlo interesantan dogadjaj u svojoj knjizi Mana al Ahsaar, str 262
Muawiya je kupio jednu ogrlicu od bisera i dragog kamenja za 4600 dirhema. Kada se Muawiya popeo na mimber Ibada Ibne Samaad usta i rece: "Ne! Muawiya je usao u taj posao na osnovu kamate, i on je uzeo kamatu, a rezultat toga je vatra (dzehenem)".

Kamata je prezriv cin u Allahovim (swt) ocima, i u Sahih Muslim knjiga 10, hadis #3881 se prenosi od Jabir bin Abdullah-a:
"Allahov poslanik (s) je prokleo onog koji uzima kametu i onog koji placa, i onog koji to zapisuje, i dva svjedoka koji su pri tom; i on je rekao: "Svi oni su isti"

Muawiyino prihvatanje kamate je negiranje islamskog zakona-serijata, pa je zbog toga vrijedno na svjetlo dana iznijeti i detalje iz knjige Hanefijskih fetwi "Aqaaidul Islam" od Moulana Zahier Ahmed Ragie. Na 158 stranici mozemo procitati fetwu:
"Osoba postaje kafir ako ucini zakonitim jedan nezakoniti cin u Islamu i obratno, npr ozakoni uzimanje kamate itd"
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Muawiyne "vrline"

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:48 pm

"Hadi" Muawiya mijenja Bajram namaz (Eid Salat)
Jalaladin Suyuti u djelu Tarikh ul Khulafa str 200 pise:
"Zuhri je govoreci o Bajram namazu rekao da je prvi koji je poceo sa hutbom prije namaza bio Muawiya sin Abu Sufyana".

U djelu Kitab al Ilm, dio 1, str 229 mozemo procitati:
"Imam Zuhri je prenio da su poslanik (s), Ebu Bekr, Omer i Osman predvodili Bajram namaz bez ezana, ali da je Muawiya uveo ezan u Bajram namaz"

Ibn Hajar Asqalani u Fathul Bari dio 2, str 529 u vezi toga kaze sljedece:
"Razlicito je misljenje o tome ko je uveo ezan u Bajram namaz. Ibn Sheba ima predaje sa Sahih Isnad (ispravnim lancem prenosioca) to pripisuju Muawiyi, dok imam Shafija tvrdi da je to Ibn Ziyad uveo u Basri, Daud tvrdi da je to Marvan uveo - mada vecina predaja to ne podrzava. Muawiya je to uveo na isti nacin na koji je uveo i hutbu prije Bajram namaza."

Jos jednom vidimo da je Abu Sulaimanov imam i upucivac (Hadi) izmjenjivac serijata, ovaj put u vezi Bajram namaza, i u to nema sumnje, jer u Sahih Muslim knjiga 4, hadis #1926 mozemo procitati o namazu dva Bajrama:
Jabir b. 'Abdullah kaze: Posmatrao sam namaz Allahovog poslanika (s) za vrijeme Bajrama. On bi zapocinjao sa namazom prije hutbe, bez Ezana i Ikameta".

U dodatku ovog jasnog dokaza predstavljamo i fetwu iz Muweta imama Malika, knjiga 10:, hadis 10.1.1 poglavlje "Ghusul za dva Bajrama, ezan za dva Bajrama, i ikamet"
"Yahya mi je prenio od Malika da je on cuo vise nego jednom da je neko od onih ljudi od znanja rekao: "Nije bilo ezana ili ikameta za Bajram (al-Fitr i al-Adha) namaze za vrijeme Allahovog poslanika nek je Allahovo zadovoljstvo i mir sa njim". Malik je rekao: "To je sunnet (obicaj) za koji nepostoji razmimoilazenje medju nama".


"Hadi" Muawiya donosi fetwu kojom se dozvoljava da jedan covjek moze istovremeno ozeniti dvije sestreSunni imam al-Hafiz Jalaladin Suyuti u djelu Durre Manthur dio 1, str 447 prenosi sljedecu fetwu od Abu Sulaimanovog imama i upucivaca (Hadi)
"Qasim bin Muhammad prenosi da je Muawiya bio upitan dali je dozvoljeno za jednog covjeka da ozeni istovremeno dvije seste. Muawiya odgovori: U tome nema niceg pogrijesnog". Cujuci takav odgovor Numan bin Basheer upita "Jeste li vi izdali takvu fetwu?", a na sta Muawiya odgovori "Da".


"Hadi" Muawiya imase na sebi zabranjene stvari uprkos cinjenici da je bio svjestan da ih je resullullah (s) smatrao haram (zabranjenim)U Sunan Abu Davuda, knjiga 32:, hadis 4119 mozemo procitati:
Kazao je Al-Miqdam ibn Ma'dikarib:
"Halid je rekao: Al-Miqdam ibn Ma'dikarib i jos jedan covjek iz Banu Asad od naroda Qinnisrin se uputi do Muawiye ibn AbuSufyan.
Muawiya rece al-Miqdamu: Znas li da je Hasan ibn Ali umro? Al-Miqdam prouci Quranski ajet: "Mi smo Allahovi i Allahu se vracamo".
Jedan covjek ga upita: Mislis li da je to katastrofa-nesreca"?. On odgovori:Zasto ja nebih smatrao to katastrofom kada je cinjenica da je Allahov poslanik (mir neka je na njega) stavljao njega na svoje krilo govoreci: "Ovo je moja nagrada, a Huseyn je nagrada za Alija?"
Covjek iz Banu Asad rece: (On bijase) zivi zizak koji je Allah ugasio. Al-Miqdam rece: Danas cu nastaviti da vas ljutim da bi culi ono sto ne volite. Tada on rece: "Muawiya, ukoliko govorim istinu proglasi me istinitim, ukoliko govorim laz, proglasi me lascem".
On odgovori: "Hajde". On rece: "Preklinjem vas Allahom, zar niste culi Allahovog poslanika (nek je mir na njega) da je zabranio nosenje zlata?
On odgovori: "Da". On rece: "Preklinjem vas Allahom, zar niste culi Allahovog poslanika (nek je mir na njega) da je zabranio odjecu od svile?"
On odgovori: "Da" On rece: On rece: "Preklinjem vas Allahom, zar niste culi Allahovog poslanika (nek je mir na njega) da je zabranio odjecu od koze zveri za lov, kao i jahanje na njima?"
On odgovori: "Da". On rece: "Zaklinjem se Allahom, ja sam sve to vidio u tvojoj kuci, O Muawiya".
Muawiya odgovori: "Ja znam da se nemogu opravdati pred tobom, O Miqdam".
Halid kaza: Muawiya tada naredi da se njemu da ono sto nije naredio da se da dvojici njegovih drugova, i dade placu od dvije hiljade dirhema njegovom sinu. Al-Miqdad tada podijeli to medju svojim drugovima, dok covjek iz Banu Asad nedade nikom nista od imovine koje je dobio. Kada je Muawiya bio obavijesten u vezi toga on je rekao: Al-Miqdam je jedan merhametli covjek, njegoiva ruka je otvorena (merhametli). Covjek iz Banu Asad je zadrzao svoju imovinu na lijep nacin".

Ovdje vidimo da je "Hadi" Muawiya:

* - Bio je upitan dali je svjestan da je poslanik (s) zabranio nosenje zlata, svile i zivotinjeske koze.
* - Muawiya potvrdjuje da je on upoznat sa tim zabranama
* - Covjek svjedoci da je on vidio sve te zabranjene stvari da se imaju u njegovoj kuci
Kakav je on nevjerovatan Hadi-upucivac. Iako je sasvim svjestan da su te stvari zabranjene od poslanika (s) on otvoreno krsi ta naredjenja. Moze li se neka osoba smatrati da je Hadi (upucivac), ako ta osoba svjesno - sa znanjem krsi poslanikove (s) naredbe?
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Muawiyne "vrline"

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu