Hanefijska fetwa proglasava kufrom proklinjanje Alija (as)

Go down

Hanefijska fetwa proglasava kufrom proklinjanje Alija (as)

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:10 pm

Hanefijska fetwa proglasava kufrom proklinjanje Alija (as)
U Sharh Mishkat dio 11, str 345, cijenjeni Hanefiski alim Mulla Ali Qari kaze:
"Imam Ahmed je prenio od poslanika (s): "Ko god psuje Alija, taj ustvari psuje mene, a ko god psuje mene taj psuje Allaha". Ovim hadisom on zeli naglasiti da je psovanje hazreti Alija kufr".


Fatwa al Muhaddith Shah Abdul Aziz da je onaj koji psuje Alija ustvari kafir
U svojem dijelu Tuhfa Ithna Ashariyya na str 394, Shah Abdul Aziz kaze:
"Ukoliko su ljudi Sirije, tj Muawiya i njegovi pomagaci bili neprijatelji Alije (r), smatrali ga kafirom i proklinjali ga, tada ja smatram te ljude kafirima".

Kao sto je i obicaj uleme slicne njemu, tako i Shah Sahib pokusava ubaciti sumnju u to da je Muawiya zapoceo proklinjaje Maulana Alija (as). Srecom kao i obicno kod takvih alima oni se suprostavljaju sami sebe pa i on u Fatwa Azizi pise da je Muawiya proklinjao Maulana Alija (as).

Slicno tome i veliki Nasibijski imam Ibn Teymija koji takticki pokusava da u to direktno ne umijesa Muawiyu, u njegovoj knjizi Fatawa, dio 2, na str 408 kaze:
"Muawiyini sljedbenici su proklinjali Aliju."

Ako su kafiri oni koji proklinju Maulana Alija, tada je i Muawiya kafir, kako to Shah pise, kao i oni koji su se upustali u taj cin


Fatwa al Muhaddith Shah Abdul Aziz - ko god nepokazuje respekt prema ehlul bejtu (as) je murted

U Tuhfa Ithna Ashariyya str 263 Shah Abdul Aziz kaze:
"Kakvo misljenje da imamo o tim ljudima koji pokazuju radost na dan Ashure kada je imam Husein ubijen, koji se zene i udaju na taj dan, koji ne pokazuju postovanje prema poslanikovoj porodici i potomcima Seyyide Fatime? Ispravnije je takve osobe smatrati Murtedima".

Ako su Murtedi oni koji nepokazuju postovanje prema ehlul bejtu, iz toga se jasno moze zakljuciti da je Muawiya predvodnik murteda jer je on pokazivao nemanje postovanja prema Aliji (as) uvodeci cak i u dzamijama obicaj proklinjanja Alija (as). Cak sta vise on je taj koji je pokazivao neskriveno zadovoljstvo kada je dobio vijest o smrti imama Hasana (as)


Poziv na pravednost
Zar nije zacudjujuce da se oni koji proklinju ashabe smatraju kafirima (po nekom opstem pravilu), dok se oni koji su proklinjali imama Alija (as) ne smatraju kafirima vec su te takve osobe imami Nasibijama (sa kojima je kako Nasibije misle Allah (swt) zadovoljan). Razmislimo u vezi osoba koje su proklinjali Khalifa Rashid (Pravovjernog Halifu), poslanikovog (s) rodjaka i zeta - Ali ibn abu Taliba (as)
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu