Hanefijska fetwa proglasava kufrom proklinjanje Alija (as)

Go down

Hanefijska fetwa proglasava kufrom proklinjanje Alija (as)

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:12 pm

Mirovni ugovor sa imamom Hasanom (as)
www.ansar.org:
Obicno podrazumijevamo da oni koji citaju nesto o sekti imamija, vec pridaju Muawiyi osobine kufra, jer se on borio protiv Alije. Kako god da bilo, cinjenica je da al-Hasan bin Ali, a on je jedan od onih bezgrjesnih imama po shijama, sklopio mir sa Muawiyom. Tako, taj "bezgrjesni" Hasan skopa mir sa jednim kafirom, i predaje njemu vodjstvo? Ili je to da je on sklopio mir izmedju dvije grupe muslimana, kao sto je poslanik sws rekao: "Moj sin je veliki covjek, i mozda Allah ucini da se preko njega popravi odnose izmedju dvije grupe muslimana". Saheeh Al-Bukhari, dio 9, 226Najpre, mi ne nazivamo Muawiyu kafirom, ali ako bi zbog samog argumenta pretpostavili i da ga tako nazivamo, to opet nebi bilo nesto ponizavajuce za imama Hasana, jer je i nas bezgrjesni poslanik sws pravio ugovor sa kafirima na Hudejbiji. Zbog mirovnog ugovora sa kafirima poslanika sws je tada bio kritiziran od Omera, pa dali to znaci da zbog tog tadasnjeg mirovnog ugovora sa kafirima, sada i Abu Sulaiman zeli indirektno kritizirati poslanika sws? Muawiya izjavljuje da je musliman, zato je i sporazum zaista i bio izmedju dvije muslimanske grupe, mdjutim njegovo ponasanje i krsenje uslova sporazuma, svjedoce da je veliki grijesnik koji se neplasi Allaha.


Muawija je uzeo halifat na silu
www.ansar.org:
"Muawija nije uzeo halifat silom, vec se halifat njemu dao od al-Hasana bin Alija nakon sto je mir sklopljen.Treba najpre pogledati historijske cinjenjce da bi se shvatilo, zasto je imam Hasan predao halifat Muawiyi. Okolnosti su bile takve, da je imam Hsan bio prinudjen na jedan tezak izbor, potpisivanje mira, ili veliko krvoprolice. Muawiya je upotrebljavao podmicivanje, i plasenje, da bi "pobijedio". Hasanova armija se podstavila u okolici Kufe (prilicno teska pozicija). Muawiya je pozvao komandante svih svojih snaga u Syriji, Palestini i Transjordaniji, da se spoje sa njima. Nedugo zatim marsirade komadant Syrijskih jedinica prema Hasanu, sa armijom od 60000 vojnika. (Ibn A'tham, IV, p. 153). Otvoreno marsiranje prema Hasanovim pozicijama, vojske od 60000 vojnika, nepokazuje niucemu da je Muawiya zelio mir. On se spremao za borbu. Da mu je zelja bila mir, zasto nije na pregovore krenuo sa nekoliko svojih, vec je dovlacenjem jedno tako velike armije, Muawiya zelio jasno pokazati svoje namjere, tj da on zeli oduzeti halifat od imama Hasana, milom ili silom. Muawija je upotrebljavao pretnju i prisilu, kao sredstvo za pogadjanje. Na kraju imam Hasan bi prisiljen da preda Muawiyi halifat. Muawiya nije od imama Hasana dobio halifat dobrovoljno, na zlatnoj posudi, vec je imam Hasan bio primoran da pristane na zahtjeve Muawiye.

U vezi toga komentari jednog od zastitnika Muawije, Ibn Kathira, dio 8, str 17, su zaista interesantni:
"Sunet je kada se poziva na halifat Umajada, reci da su oni bili kraljevi, zato jer je poslanik sws rekao da je halifat 30 godina, nakon cega sljedi kraljevstvo. Taj halifat je bio do Rabi' ul Awwal 31 po hidzri, kada se Hasanu nije dala druga mogucnost, osim da sklopi mir sa Muawiyom."

Ibn Khesirovo slaganje da se imamu Hasanu nije dala druga mogucnost, osim sklapanja mira, je jasan dokaz da se halifat nije dao radosno na zlatnoj posudi Muawiji, kako nas Abu Sulaiman zeli navjesti da vjerujemo. Halifat se zaista oduzeo uz prisilu, i otud odluka imama Hasana, da odustane od halifata, a da bi sprecio daljnje krvoprolice. Ali on to neuradi, prije nego sto je Muawija podpisao da pristaje na neke uslove.

Preuzimanje halifata na silu, je takodje priznato od preminulog Deobandi alima Sayyid Abu'l Ala Maudoodi koji pise:
"Temelj kraljevine se postavio sa tom promjenom. Muawiya nije izabran na osnovu dogovora vecine muslimana, a sto je bio slucaj sa njegovim prethodnicima. Da muslimani nisu bili zadovoljni njima, oni nebi ni dobili te pozicije. I pored toga je Muawiya zelio biti halifa, i on se bori za tu poziciju. Muslimani nisu bili zadovoljni sa njegovim imenovanjem, narod ga nije imenovao, on je to preuzeo na silu, i kada je postao halifa, narod nije imao drugog izbora, vec da da njemu (bayya) prisjegu. Da mu nisu dali prisjegu, oni nebi izgubili svoje pozicije i rang, vec bi takodje izgubili svoje zivote, a i to bi bila katastrofa za cio sistem, zato je narod radije dao prisjegu, nego se suocio sa posljedicama. To je razlog, nakon sto je imama Hasan odustao od halifata, da su se ostali ashabi ujedinili sa njim, a da bi izbjegli rizik medju-muslimanskog gradanskog rata. Muawiya je bio vrlo svjestan te takve strategije
Khilafat wa mulukiyyat, poglavlje 5, str 158-159 citirajuci Al Bidaya wa al Nihaya od Ibn Katheer, dio 8, str 132]


Muawijino sopstveno priznanje da je halifat uzeo na silu
Abu Sulaiman moze insistirati da Muawiya nije uzeo halifat na silu, ali takva odbrana Muawiye pada kada fakticki imamo svjedocenje njegovog gazde - Muawiye, svjedcanstvo o nacinu koji je upotrebljavao da bi dobio vlast Al Bidaya, dio 8, str 132, kao i Iqd al Fareed, dio 2, str 139
Za vrijeme godine dzemata dosao je Muawija u Medinu, i odrzao hutbu sa mimbera dzamije gdje je rekao: "Ja sam postao vas vodja. Ja znam da vi niste zadovoljni mojom vladavinom, i da je u vasim srcima neprijateljstvo prema meni. Do vlasti sam dosao preko sablje"

To negira odbranu Muawije koju je Abu Sulaiman predstavio, jer vidimo kroz Muawijine sopstvene rijeci, da je do vlasti dosao preko sablje, to jes uz upotrebu sile.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Hanefijska fetwa proglasava kufrom proklinjanje Alija (as)

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:12 pm

Prisjega data Muawiji
www.ansar.org:
Al-Hasan bin Ali je ustupio halifat Muawiyi, a i cio narod je dao prisjegu Muawiyi, i niko se od ashaba nije suzdrzao od davanja prijesjege njemuKada se tice toga da mu je imam Hasan dao bayya (prisjega-zakletva), najpre moramo naznaciti da bayya, ima dva znacenja
a) - slaganje sa uslovima nekog ugovora
b) - da se nekom obaveze na vjernost
vidi Hans Wehr's Arabic - English rjecnik, str 86.

Cinjenica da se jedan dogovor izmedju dvije strane napisao na listu papira, ukazuje na cinjenicu da se je postigao ugovor kroz dogovor. Imam Hasan je zrtvovao svoje vodjstvo u zamjenu sa uslovima koje je u ugovoru naznacio. Sa Muawiynim podpisom zakljucio se ugovor, tj ugovor izmedju dvije strane je bio zakljucen i prihvacen medju obije strane.

Beyya je ovdje kao razmjena. Ako je imam Hasan dao Muawiyi prisjegu na vjernost, zasto onda ehlul sunna ne smatra Muawiyu jednim od pravednih halifa.

Poslije svega, kao sto i Clark u svojem prijevodu Suyutijevog 'The Khalifas who took the right way' na strani 9 kaze:
"Ja sam nastavio da iza onih prvih cetiri pravedne halife, tu uvrscujem i Hasana bin Alija, a posto ga je Suyuti vidio kao petog od khulafa"

Jasno je da je u ovom slucaju bayya bilo slaganje u vezi mirovnog ugovora, i nista vise. Zato su i Abu Sulaimanovi pateticni argumenti bez osnova


Muawiyno trovanje imama Hasana (as)
Abu Sulaiman negira takvo sto, objasnjavajuci to sljedecim:

www.ansar.org:
u tom vremenu narod je bio u problemima, njihove zudnje su bile vodjene njihovim instiktima, i svaka grupa je pripisaivala lose stvari drugoj grupi. Ako negdje to i pise, mi netrebamo u to i vjerovati, ukoliko oni sto to prenose nisu iskreni i ljudi od povjerenja

Mnogi problemi su se desavali u tom vremenu, ali elhlul-sunna bez problema prihvata price o Abdullahu bin Sabu, zato bi trebalo bez problema prihvatiti i ono sto je ipak historijska cinjenica. Trebamo li se protiviti i neprihvatiti svaku predaju iz tog vremana? Nekoliko od sunni alima tog vremena su zabjelezili te cinjenice. One se mogu kao dokaz naci u sljedecim knjigama koje cemo citirati, ali prije nego sto se upoznamo sa tim, najpre da predstavimo tadasnju situaciju, da bi ukazali na Muawiyne motive


Razlozi zbog kojih je otrovan imam Hasan

Abu Sulaiman pokusava biti logican

www.ansar.org:
Al-Hasan je potpisao mir sa Muawiyom, dajuci mu vodjstvo i bayya. Zbog cega bi ga onda Muawiya otrovao?
Uprkos cinjenici da je Mawiya dobio vlast, on je i dalje u imam Hasanu vidio velikog protivnika. kao sto je i Abu Sulaiman i sam priznao, Muawiya je zelio da ga Yezid naslijedi. To je bilo suprotno jednom od uslova, koji je bio u njegovom ugovoru sa imamom Hasanom, tj da u slucaju Muawiyne smrti, halifat se opet vraca Hasanu (vidi Isti'ab, I, pp. 355 f. Usd al-ghaba, II, str. 14).

Muawija nije imao nikakvu namjeru da ispostuje to, i da bi se osigurao svoje planove, najbolje je resenje bilo da imam Hasan umre prije njega, tj za njegova zivota. Cuveni Egipatski akademik dr Taha Husiyn, u svojo knjizi "Ali i njegovi sinovi" (na Urdu prevedenu kao "hazreti Ali (ra)" od Maulana 'Abdul Hameed Numani) na str 214 kaze:
Kroz trovanje Hasana, Muawiya i amr bin Aas prociste put Yezidu da postane halifa"

Motiv je tu, kao i sredstvo a i nacin, pa Masudi in Muruj-ud Dhahab, dio 2, str 486, i u Sirrul Awliya od S.M. Mubarak Alawi Karmani (Urdu prijevod od Ijaz ul Haqq Quddoosi) str 81, kaze:
Zena imama Hasana Ja'da bint e Ashas Kindi ga je otrovala, a po nalogu Muawiye

U Tadkhirath al Khawwas, str 192 citamo:
"Shuaby tvrdi da je Muawiya poslao poruku Jade binte al-Ash'ath bin Qays, ukoliko otrujes Hasana ja cu te vjencati za Yezida i jos ti uz to dati 100.000 dirhema. Kada je Hasan preminuo, posla Judh poruku Muawiyi, sa molbom da on svoj dio dogovora. Mawiya posla pare ali rece: Ja se suprostavljam vjencanju sa Yezidom, jer ja zelim da Yezid ostane u zivotu, mada da ja to nebih zelio onda bih te vjencao sa njim

Zamakshari u knjizi Rabi' ul Abrar, dio 4, str 208, biljezi:
Muawyja napravi dogovor sa Ja'da binte al-Ash'ath al Qays, to jest 100.000 dirhema ako ona otruje imama Hasana. Dva je mjeseca imam Hasan pretjerano krvario, da bi rekao: "Bio sam trovan vise puta ranije, ali ovog puta je otrov napao moje srce


Muawiyna radost kada je cuo o imam Hasanovoj (as) smrti

Iako Abu Sulaiman odbija priznati ove cinjenice, jedna je stvar sigurna - Muawiyina reakcija kada je cuo da je imam Hasan otrovan. dokazuje njegov los karakter. Zamakshari u Rabi' ul Abrar, dio 4, str 186 & 209 biljezi:
"Kada je Muawiya dobio vijest o Hasanovoj smrti, uradi sedzdu u znak zahvalnosti (Sajdah e Shukr)

Dali to ovu vrsta ljubavi Allah naredjuje svojim vjernicima prema ehlul-bejtu, da se raduju njihovoj smrti?

Insallah cemo ovu referencu citirati kasnije, u jednom drugom povodu, da sada za trenutak vidimo i to "postovanje" koje je imam Hasan dobio od Muawije.

U Sunan Abu Daud, knjiga 32, hadith br 4119 citamo:
Pricao je Al-Miqdam ibn Ma'dikarib:
Khalid je rekao: Al-Miqdam ibn Ma'dikarib i jedan covjek od banu Asada od naroda Qinnisrina otidose do Muawiye bin AbuSufyan
Muawiya rece al-Miqdamu: Znas li da je al-Hasan bin Ali umro? Al-Miqdam citirade ajet "Mi smo Allahovi i Allahu se vracamo"
Jedan covjek ga upita: Mislis li da je to katastrofa za nas. On (Muawiya) odgovori: Zasto bih ja mislio da je to katastrofa, kada su cinjenice da je Allahov poslanik (s)uobicajavao drzati ga na koljenima i reci: "Ovaj pripada meni a Huseyn pripada Aliju"
Covjek od banu Asada rece: (On je bio) zivi uglen (zeravica) koju je Allah ugasio. Al-Miqdam kaza: Danas cu te nastaviti ljutiti i tjerati te da cujes ono sto nezelis. Tada on rece: Muawiya, ako govorim istinu, kazi da sam iskren, a ako lazem, kazi da lazem"

Pakistanski Hanefijski alim, Allamah Khali Chisti u njegovoj knjizi Maula aur Mu'awiya citira Taysir al Bari Sharh Bukhari kaze da je to u stvari bio Muawija koji je rekao za imama Hasana:
"On je bio zivi uglen (zeravica) koju je Allah ugasio."

Jedan drugi Deobandi Hanefijski alim Malik Ghulamm 'Ali u svojoj knjizi "Khiafaath aur mulukiyath phur itrizath ki tajzeeya" str 338, citira Wahidudeen az Zamanov tekst Tayseer al Bari u njegovom opisu te epizode:
"Emir Muawiyno srce nije bilo cisto kada se ticalo odnosa prema ehlul-bejtu"

Malik Ghulam 'Ali takodje u "Khiafaath aur mulukiyath phur itrizath ki tajzeeya" str 340 citira 'Awn Maboodhov Sharh Sunan Abu Daud' i kaze sljedece:
Maulana Sham al Haqq Haqqani je rekao: Muawiya propusti da prizna uzviseno mjesto koje je dato ehlu-bejtu, on je govorio svakakve stvari kada je imama Hasan umro, da je to bilo vrlo zalosno. Hazreti Miqdam je proucio istinite ajete u tom teskom trenutku, i neosta tih, a sto je znak poboznog vjernika. Komentari covjeka iz plemena banu Asad su bili receni da bi prijali Muawiyi. on ode blizu Muawiye i rece: "On je bio zivi uglen (zeravica) koju je Allah ugasio." Tako teske i odvratne rijeci su izgovarane u prisustvu Muawiye (kada se ticalo Hasana, Muawiya je osjecao da su njegovi pojedini dijelovi vlasti u opasnosti)

Slazemo se da je ta takva izjava recena od tog nasibije iz plemena banu Asad bila da bi zadovoljila Muawiyu. Primjecuje se i kako Muawiya nijednom neopominje tu osobu za jedan sraman takav. Ako sve ovo nedokazuje cinjenice da je Muawiya podrzavao takav pogled, obrati paznju i na rijeci al-Miqdama upucene Muawiyi:
al-Miqdam rece: "Danas cu te nastaviti ljutiti i tjerati te da cujes ono sto nezelis"

Nakon toga al-Miqdam govori on nekim greskama, koje je primjetio kod Muawiye. Osim negodovanja al-Miqdama primjecuje se i nedostatak izvinjenja kao i slobode u izrazavanju covjeka od banu Asad kada je govorio lose o imam Hasanu u prisustvu Muawiye, pa je to jasna cinjenica da je taj covjek znao sta prija kao i sta nebi neprija Muawiynom uhu.

I danas pokusavaju Muawiyni simpatizeri stvoriti mrznju prema shijama tvrdeci da oni govore bez postovanja prema ashabima. Tim nasibijama, kazemo da je njihov vodja Muawija bio bez postovanja prema poslanikovoj familiji, i da su se rijeci ponizavanja prema imamu Hasanu govorile, a da bi njega zadovoljile.

Hanefi alim, Maulana Sultan Mahmood u fosnoti na Urdu prijevoda knjige Sunan Abu Daud, dio 3, str 273, kaze:
Muawiya nije smatrao da je shehidska smrt imama Hasana bila zalost, a to zbog njegovog neprijateljskog stava prema Aliju i njegovoj familiji.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Hanefijska fetwa proglasava kufrom proklinjanje Alija (as)

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:13 pm

Muawiya pobunjenik - silnik

Knjige ehlu-sunne su prepune referenci koje dokazuju da je Muawiyno protivljenje bilo cin pobune

1 Al Isaba str 412
2 Usd al Ghaba str 211
3 Al Isti'ab dio 3, str 376
4 Al Bidaya dio 8, str 21
5 Tareekh Khamis dio 2, str 386
6 Tarikhul Khulafa dio2, str 195
7 Nayl al Autar dio 7, str 179
8 Al Nisaayaul kaafiya str 16
"Muawiyna cetvorogisnja borba protiv Alije"
Al Isaba str 412 kao i Tareekh Khamis dio 2, str 386

"Muawiya nije dao prisjegu Aliji, vec se borio protiv njega. Rat na Sifinu se povezuje sa tim
Usd al Ghaba, str 211

Muawiya se borio protiv Alija, pobunivsi se odmah protiv njega, takodje se pobunio protiv Imama Hasana
Tarikhul Khulafa, dio 2, str 195

Muawiya se protivio davanju prisjege Aliji, i bitka na Sifinu je rezultat toga cina
Al Bidaya dio 8, str 21


Hazreti Ali (as) je bio pravovjerni imam, i imam svog vremena
Ta cinjenica je zabjelezena od vodece sunni uleme. Mi cemo citirali nekoliko izvora, za one koji o tom predmetu zele vise znati
Ljudi od istine se slazu da je Ali na Sifinu bio na istini. Kroz primanje prisjege u Basri uspostavi se njegov imamat, a njegov protivnik Muawiya je pobunjenik. On (Muawiya) je bio protivnik pravovjernog imama
1) - Sharra Muqassad str 24
2) - Al Sawaiq al Muhriqa str 139
3) - Al Ma'arif str 90
4) - Riyadh al Nadira dio 3, str 293
5) - Usdul Ghaba dio 4, str 113
6) - Al Isti'ab dio 3, str 55
7) - Al-Isaba dio 2, str 503

"U vrijeme prisjege, Ali se priblizi dzamiji, pope se na mimber, i narod mu dade prisjegu"
Ovo istovremeno pobija i Nasibijske-Wehabijske tvrdnje da za Alijev izbor nije postojala ijma, a sto Muawiyu (i njegovo protivljenje istinitom imamu) cini pobunjenikom koji se sa tim nije slozio
Cool - Al Bidaya dio 7, str 226

"Abu Hanifa Duny Dhuri komentarise, da je poslije hazreti Osmanove smrti, narod bio bez imama tri dana. Oni dadose Aliju prisjegu poslije pazljivog razmisljanja, i on rece, da onaj koji se tome usprotivi, usprotivio se islamu, jer se ta odluka nije donijela na brzinu"
9) - Al Akhbar al Tiwal str 140

Najpoznatiji muhadziri i ansarije, su sa zadovoljstvom postigli idjmu o Alijinom halifatu. Oni prihvatise njegov halifat i dadose mu prisjegu
10) - Shara Aqaid al Nasfee str 105
11) - Tahzeeb ul Tahzeeb dio 7, str 338
12) - Nisai ul Kaafiya
13) - Al Imama wal Siyasa dio 1, str 44
14) - Tarikh ul Khulafa str 174
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Hanefijska fetwa proglasava kufrom proklinjanje Alija (as)

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu