KO JE IBN TEJMIJE

Go down

KO JE IBN TEJMIJE

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:25 pm

Ahmed ibn Abdulhalim, poznat kao Ibn Tejmije, koji je umro 728. godine po H. pripadao je krugu hanbelijske uleme. Usljed ostrih stavova koje je zagovarao bio je meta oštrih kritika velikog broja sunijskih alima i velikana. Ukazujem na neke knjige koje sadrze u sebi te kritike:
- Sifaus-sikam fi zijareti kabri hajril-enam (Ozdravljenje od bolesti posjetom mezara najboljih ljudi). Dakle, zijaret Poslanikovog mezara moze izliječiti bolesti. Autor: Tekijuddin Sebki, sunijski alim.
- Isti autor piše knjigu: Ed-Durretul-medie fi reddi ‘ala Ibn Tejmijje.
- El-mekaletur-reddijje; ovu knjigu piše Kadil-Kudat, malikija po imenu Tekijuddin Ebi Abdullah Hanai kao odbijanje nekih vjerskih stavova Ibn Tejmije.
- Nedžmul-muhtedi ve redžmul-muktedi, autor: Fahr ibn Muallim Karsi.
- Ref‘us-subhe, autor: Tekijuddin El-Hasni kao odgovor na prigovore Ibn Tejmije u vezi sa zijaretom Poslanikovog mezara i drugih njegovih tvrdnji u vezi sa sirkom, koje se odbijaju.
- Et-Tuhfetul-muhtare fi reddi ‘ala munkeriz-zijare, koju pise Tadzuddin i u kojoj navodi fetve uvazenih sunijskih alima u vezi s korisnoscu zijareta Poslanikovog mezara. U istoj knjizi kaže se kada su Ibn Tejmijin stav o posjeti mezara prenijeli Kadil-Kudatu Egipta Bedruddinu Džemaatu, ispod toga on pise: Zijaret Poslanikovog mezara je dobrota i sunnet i u vezi s tim se sva ulema slozila. Covjek koji smatra zabranjenim zijaret Poslanikovog mezara treba biti ukoren od svih alima i biti spriječen da prica takve price. Ukoliko to ne bude urodilo plodom, treba biti zatvoren i da se to svima da do znanja kako ga ljudi ne bi slijedili. Kudati triju drugih mezheba u Egiptu prihvataju i potvrdzuju ovaj stav. Iscrpan stav u vezi sa ovim mozete procitati u spomenutoj knjizi Ref‘us-subhe od Tekijuddina El-Hasnija, jednog od sunijskih alima.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu