IBN TEJMIJE I BOZIJA SVOJSTVA

Go down

IBN TEJMIJE I BOZIJA SVOJSTVA

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:28 pm

Ibn Tejmijje je ubjedjenjnja da ajeti i hadisi koji se odnose na Bozija svojstva, ne treba tumaciti nikako drugacije osim u njihovom doslovnom znacenju, niti bi trebalo u njima traziti bilo kakvo unutarnje znacenje. Na osnovu ovakvog stava on kaze: "Svaka rijec u Allahovoj Knjizi i Njegovoga vjerovjesnika je uslovljena onim što je njeno vanjsko znacenje, i nijedna od njih nema bilo kakvo figurativno izrazavanje (medzaz); radije, sve je to doslovce (haqiqa)" (Ibn Taimiyyah, Al-Hamawia Al-Kubra, str. 15; Al-Tafseer Al-Kabeer, tom. 2, str.249-250; Minhaj Al-Sunna, tom. 1, str. 250, 260-261)

Ili, na drugom mjestu kaze: "Stvoritelj, Slavljen i Uzvišen je On, se nalazi iznad svijeta i Njegovo bivstovanje iznad je literalno (doslovice), a ne u smislu dostojanstva ili ranga." (Ibn Taimiyyah, el-Ta'sis al-radd `ala asas el-takdis 1:111)

Ibn Tejmijje je ubjedjenja da ajeti i hadisi koji se odnose na Bozija svojstva ne treba tumaciti nikako drugacije osim u njihovom doslovnom znacenju, niti bi trebalo u njima traziti bilo kakvo unutarnje znacenje. Na osnovu ovakvog stava on kaze: „ Bog je gore i zauzeo je Arsh, sve gore je popunjeno njegovom egistencijom, pa cak ni u mjeri cetiri prsta tu nema praznine. On dolazi na dunjalucko nebo, zatim se vraca, i posjednik je udova poput oci, ruku, nogu, s tim, da njegovi udovi nemaju slicnosti sa udovima stvorenja".

Ibn Tejmijje isto tako kaze: "Onaj koji, opravdavajuci unutarnje tumacenje ajeta i hadisa govori kako je to iz pokornosti i postovanja prema Allahu, niti postuju Allaha, niti su ga spoznali onako kako treba." (Ibn Taimiyyah, Al-Tafseer Al-Kabeer, tom. 1, str. 270)

Jedini dokaz koji Ibn Tejmijje iznosi jesu sljedece njegove rijeci: "Proucavanjem tefsira i rivajeta koji su prenijeti od ashaba, te proucavanjem izuzetnog broja malih i velikih knjiga iz oblasti tefsira, do sada nisam nasao da neko od ashaba ajete i rivajete koji se odnose na Allahova svojstva, tumaci nikako drugacije osim po njihovom vanjskom znacenju." (Ibn Taimiyyah, Al-Tafseer Al-Kabeer, tom. 1, str. 270)

Misljenje Ibn Tejmijje u vezi sa sijevanjem munja i vjetrom je jako rasireno medju njegovim sljedbenicima, i zanesenjacima njegovom mislju. Bez toga, da sebi priuste malo zahmeta i muke, pa da prouce istinsko stanovise ashaba koje se prenosi u poznatim tefsirima kao sto su Taberijev, Begawijev i sl., koji su kod samog Ibn Tejmijje bili cijenjeni i uvazeni. Treba znati, da su ove knjige tefsira prepune unutarnjeg tumacenja ajeta koji se odnose na Allahova svojstva. Isto tako, ove knjige su ciste od antropomorfizma (tj.otjelovljivanja Allaha), u koji je Ibn Tejmijje bio uvjeren.

Na primjer, ako pogledamo tefsir ajetul kursijje, Taberi prenosi od Ibn Abbasa da rijec kursijj ima znacenja Bozijeg znanja, te je za dokazivanje svoje tvrdnje koristio govor Arapa, odnosno, znacenje u kojem Arapi rijec kursijj koriste u svom govoru. Ovu temu su prenijeli Qurtubi i Begawi od Ibn Atije kao i mnogi drugi.

Isto tako ukoliko se obratimo tefsiru ajeta u kojima se spominje wejh ((وجه)), vidjet cete da se ne moze naci cak ni jedna rijec koja bi potvdjivala stanovista Ibn Tejmijje po ovom pitanju, vec, naprotiv, sve sto je u tefsirima prethodnika, preneseno je upravo suprotno tvrdjama Ibn Tejmijje.
Na primjer, svi mufessiri rijec illa vedzhuhu u 88. ajetu sure El Qasas, sto doslovno znaci osim Njegovog lica, tumace kao illa hu, tj. osim Njega. Isto tako rijec vedzh u 27. ajetu sure Rahman, "ostaje samo Gospodar tvoj, Velicanstveni i Plemeniti" su protumacili u istom ovom znacenju, dok su 272 ajet sure Beqara, (... "ono sto udijelite drugima neka bude Allahu za ljubav.."), u kojem se takodjer spominje wedzhullah, protumacili kao Allahu za ljubav.

Ibn Tejmijje, isto tako, ajete u kojima se spominje oko, ruka, tumaci u njihovom doslovnom,vanjskom znacenju, te kao dokaz svojim stavovima, poziva se na stavove ashaba i tabi`ina. Uz sav trud i naprezanje koje je ulozio, Ibn Tejmijje nije uspio niti jedan validan dokaz donijeti od ashaba ili tabi`ina, da su nesto slicno rekli u vezi ovih pitanja, naprotiv, govorili su suprotno od onoga sto je on propagirao i zastupao.

Ibn Betuta i Ibn Hadzer Askelani prenose: Ibn Tejmijje, silazeci sa minbera je rekao: "Ovako isto Bog silazi na dunjalucko nebo." (Ibn Batuta, Al-Rihla, p. 95; Ibn Hajar Al-Asqalani, Al-Durur Al-Kamina, tom. 1, str. 154)

Ibn el-Kajjim potvrًuje to bezrezervno u svojoj knjizi Bada'i` el-fava'id, a gramaticar i komentator Ebu Hajjan el-Andalusi prenosi isto o Ibn Tejmijji u njegovom djelu Tefsir el-nahr el-madd min el-bahr el-muhit (Komentar o rijekama koje se protezu iz okeana): "Ja sam procitao u knjizi naseg suvremenika Ahmed ibn Tejmijje napisanoj njegovom vlastitom rukom i koju je on licno nazvao Kitab el-`Ars (Knjiga o Prijestolju) slijedece: "Allah Uzvisseni sjedne (jedzlisu) na stolicu (kursijj), i On je ostavio slobodnog mjesta za Poslanika (Muhammeda) da sjedne tu (zajedno) s Njim." Tadz el-Din Muhammed ibn `Ali el-Barnibari je prevario (Ibn Tejmijju) ubjedivsi ga da je njegov istomisljenik dok se najzad nije domogao tog njegova rukopisa i mi smo to procitali u njemu (tj. rukopisu)." (Ebu Hajjan, Tefsir el-nahr el-madd 1:254 (Ajet el-Kursi)
Kao sto jedan savremeni ucenjak rece, sve ovo izgleda odrazava drugi paragraf iz Biblije, tacnije ono sto se nalazi u Evanًelju po Marku (19:16): "Onda je Gospod [Isus], posto im je govorio, uzdignut na nebo, i posjednut na desnu stranu od Boga."

Ibn Tejmijje u knjizi Minhadz ul sunne izuzetno insistira doslovnom znacenju rijeci da Bog sjedi na arshu i zestoko brani svoj stav, osim sto nista ne govori o sjedenju Poslanika pored Allaha.

On je isto tako ubjedjenja da je nase dizanje ruku prema nebu dok cinimo dovu, dokaz da se Allah nalazi gore. (Ibn Taimiyyah, Al-Hamawia Al-Kubra, str. 94; Sharh Hadeeth Al-Nizool, str. 59)

Ukoliko je ovo tacno, pa zasto ne bismo rekli da je Bog dolje, jer dolje cinimo sedzdu, ili da je u pravcu kible, jer se u tom pravcu okrecemo dok namaz obavljamo.

Ovako kruto i doslovno tumacenje ajeta i hadisa, jedan je od najvecih promasaja, na kraju krajeva, takva metoda je apsolutno strana arapskom jeziku. Arapi, na cijem je jeziku i Ku`ran objavljen, nisu skloni ovakvim promasajima. To najbolje mozemo uvidjeti u ajetu "Svi se cvrsto Allahovog uzeta drzite i nikako se ne razjedinjujte", zar bi se neko usudio rijec "uze" protumaciti doslovno, tj. da se svi uhvatimo za jedno veliko uze, koje je spusteno sa nebesa, i da se cvrsto njega drzimo. Svi mufessiri su postigli saglasnost da je uze u ovom ajetu islam, Qur`an ili Poslanikova porodica. Uglavnom, niko ne tumaci uze u njegovom doslovnom znacenju.

Onaj koji porice unutarnje tumacenje ovih ajeta je u zabludi, i velikom neznanju. Onaj koji pripisuje ashabima doslovno tumacenje sifata Bozijih iznosi na njih jednu veliku laz. Tefsiri su prepuni unutarnjih tumacenja ajeta, i svako onaj ko ima zelju u to se moze lahko uvjeriti.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu