TEFSIR AJETA I UZROCI NJIHOVE OBJAVE

Go down

TEFSIR AJETA I UZROCI NJIHOVE OBJAVE

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:29 pm

U vezi sa hadisom koji objasnjava povod objavljivanja 55 ajeta, sure El-Maida, (Vaši zaštitnici su samo Allah i Poslanik Njegov i vjernici koji ponizno molitvu obavljaju i zekat daju dok su na ruku`u), a koji se odnosi na Hz. Alija a.s., dok je u namazu davao sadaku, Ibn Tejmije, "sasvim slucajno" kaze da je hadis, prema konsenzusu islamskih ucenjaka neispravan. (Ibn Taimiyyah, Muqadima fi Usool Al-Tafseer, str. 31, 36)
Dalje kaze:"“Najispravniji tefsir je Taberijev, on je sa ispravnim senedom prenio rijeci prethodnika, od sumnjivih osoba nije nista prenio, i to nije kniga novotarija."
Ibn Tejmije je i u vezi sa Begavijevim tesirom je iznio isto misljenje.

Teberi, ovaj hadis koji se odonosi na suru El Maida 55, prenosi iz pet sahih izvora, dok Begavi u svom tefsiru, poslije prenosenja ovog hadisa kaze: "Svi mufessiri su postigli saglasnost u ispravnost ovog hadisa."

Kako Ibn Tejmijje kaze da je Taberijev tefsir najvjerodostojniji, da nema novotarija i sl., a porice hadis koji je Taberi prenio iz pet sahih izvora?! Zaista cudno.
Ukoliko zelite saznati vise o povodima objave ovog ajeta, obratite se na tefsire Taberija, Begavija, Zamahserija, Razija, Ibn Mes`uda, Bejdavija, Kurtubija, Sujutija, Alusija i drugih.

Opravdanost ili neopravdanost proklinjanja Yezida ibn Mu`awije

Ibn Tejmije prenosi hadis od Ahmeda Ibn Hanbela i kaze: "Ahmed ibn Hanbel je upitan: Da li prenosite hadise od Yezida Ibn Mu`awije u svom Musnedu? Odgovorio je: Ne, zato sto on nema postenja. Zar ne znas sta je sa ehlul hurre uradio"?
Imamu Ahmedu je receno da neki vole Yezida, na sta je on rekao: "Zar onaj koji vjeruje u Allaha i Sudnji dan, moze voljeti Yezida." Sin imama Ahmeda (Salih) mu rece: Pa zasto ne proklinjes Yezida? Odgovorio je: Zar si do sada cuo da tvoj otac nekoga proklinje? (Ibn Taimiyyah, Ra's Al-Hussain, str. 205)
Ibn Tejmijje prenosi nepotpuno ove rijeci Ahmeda ibn Hanbela, zato sto se Ahmed ibn Hanbel u njegovom nastavku, jasno odredio po pitanju proklinjanja Yazida ibn Mu`awije.
Ebul Feredz ibn Dzewzi i mnogi drugi, prenose ove rijeci Ahmeda ibn Hanbela u potpunosti i ne izmijenjene: "Ahmed ibn Hanbel je rekao: Zasto da onaj koji je u Allahovoj Knjizi proklet, ne bude i od nas proklet? Kada su ga upitali u kojem ajetu je to Allah prokleo Yezida, on je odgovorio: Zar i vi ne biste, kada bi se vlasti docepali, nered na Zemlji cinili i rodbinske veze kidali! To su oni koje je Allah prokleo i gluhim i slijepim ih ucinio. (Sura Muhammed, 22-23)
(Ibn Al-Jawzi, Al-Ra'd ala Al-Mutasib Al-Aneed, str. 16; Al-Shibrawi, Al-Ithaf bi Hub al-Ashraf, str. 63-64)

Pa je zatim rekao: "Zar ima veceg nereda od ubistva"?
Ibn Tejmijje se na ovakav nacin odnosio prema Poslanikovim (s) rijecima i rijecima prethodnika. Sve sto nebi bilo saglasno njegovim nefsanskim prohtjevima bi odbacio i proglasio laznim. U nastavku cemo iznijeti druga svjedocanstava o njegovom odnosu prema hadisima.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu