VREMENSKI NAMAZ U KUR'ANU

Go down

VREMENSKI NAMAZ U KUR'ANU

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 1:01 am

Mi cemo konsultovati Kur'an da vidimo koja vremena za Namaz je Allah dz.š. dao Muslimanima.

Prvi Ajet
Allah Uzvišeni kaze:
" Obavljaj propisane molitve kad sunce s polovine neba krene, pa do nocne tmine, i molitvu uzoru, jer molitvi u zoru mnogi prisustvuju."
(AL-ISRA: 7

U ovom ajetu, Allah dz.š. jasno daje sljedeca vremena za Namaz.
1. Kad sunce s polovine neba krene :
To je je pocetno vrijeme za Namaz Zuhr (Podne) i za Namaz Asr (Ikindija)

2. Do nocne tmine:
A sto je pocetak Namaza Magrib (Akšam) i Namaza Iša (Jacija).
Korisno je napomentuni da se vrijeme Magrib Namaza i Iftara u postu razlikuje izmedju sh'ia koji su sjedbenici pravog Islama preko Ehlul Bejta, i ostalih Muslimana koji uglavnom slijede Ebu Hanifa, Šafija, Malika, ili Ibn Hanbala.
Shi'a muslimani vjeruju da vrijeme za Magrib Namaz pocinje nakon nestanka otvorene crvene svjetlosti na zapadu, koja je odsjaj sunceve svjetlosti kad je ono nevidljivo na istoku. Ovo ponovo dakazuje da je vrijeme za pocetak Magrib Namaza pocetak noci, kao što smatraju sh'ia Muslimani

3. Molitva u zoru:
To je je vrijeme jutarnje molitve. Spomenuto je u hadisima da molitvi u zoru mnogi prisustvuju, zato što Meleki Noci sa Melekima Dana, prisustvuju molitvi u zoru.

Iz ovog ajeta jasno se vidi da su tri glavna vremena za namaz
Prvo: Zuhr i Asr (Podne i Ikindija)
Drugo: Magrib i Iša (Akšam i Jacija)
Trece: Zora (Sabah)

Drugi Ajet:
Allah Uzvišeni kaze:
"I obavljaj molitvu pocetkom i krajem dana, i u prvim casovima noci. Dobra djela zaista poništavaju rdjava. To je pouka za one koji pouku zele."
(Hud:114)

U ovom ajetu vremena za Namaz ponovo se spominju jasno kao tri glavna vremena:
Prvo i drugo:
"Pocetkom i krajem dana" koja oznacavaju zoru (Sabah namaz) kao pocetak dana, popodne koje je pocetak druge polovine dana kad pocinje namaz Zuhr i Asr (Podne i Ikindija):
Trece:
"U prvim casovima noci" a to je vrijeme za Namaz Magrib i Iša (Akšam i Jaciju)

Nadamo se da je sada sasvim jasno da se u Kur'anu spominju tri vremena za pet molitvi
Prvo: Od popodneva pa do prije zalaska sunca: za Namaz Zuhr i Namaz Asr.
Drugo: Od pravog zalaska sunca kad pocinje noc: za Namaz Magrib i Iša.
Trece: Namaz u zoru

NAMASKO VRIJEME POSLANIKA (s)
Svi Muslimani vjeruju u princip spajanja Zuhra i Asra (Podneva i Ikindije), i Magriba i Iša (Akšama i Jacije), ali shi'e ne tvrde da je ovo spajanje dozvoljeno samo u posebnim slucajevima kao što su kišno podneblje, putovanje posebno u vrijeme Hadza (Aarafat), ili u bolesti ili u ratu, shi'e daju jake argumente da je Poslanik (s) spajao namaze bez ovih ogranicenja.
Znacajne knjige Tradicije-Alkafi, Al-Faqeh, Al-Estibsar, i Al-Tahtheeb, sadrze veliki broj hadisa Poslanika (s) i Ehlul Bejta a.s. da je Poslanik (s) klanjao Zuhr i Asr (Podne i Ikindiju) zajedno, i Magrib i Iša (Akšam i Jaciju) zajedno u obicnim i normalnim danima. Ali za dokazivanje nase tvrdnje mi se necemo koristiti ovim kniigama zato što one pripadaju shi'iskoj literaturi, jer zeleci da ove cinjenice dokazemo ne-sh'ijama, to cemo ih dokazati koristeci sunni knjige, a koje oni smatraju glavnim izvorom sunneta poslije Kur'ana.

Prvi Hadis:
U Muslimovom "Sahihu" koji sunniti smatraju, zajedno uz Buharijev "sahih", najtacnijom knjigom poslije Kur'ana, u poglavlju o spajanju dva Namaza, piše: Ibn Abas kaze da je Poslanik (s) u Medini klanjao Zuhr i Asr (Podne i Ikindiju) zajedno bez ikakvog nametnutog povoda kao što je strah ili putovanje. Tada Ibn Abasa upitaše: Zasto je Poslanik klanjao tako? On odgovori: Poslanik nije htio nikom iz svog Ummeta da nanese teškoce.

Drugi Hadis:
U Buharijevom "Sahihu" - koji je najvaznija knjiga kod sunnita u poglavlju o pomjeranju Zuhra ka Namazu Asr, piše: Ibn Abas kaze da je Poslanik (s) u Medini klanjao sedam rekeata i osam rekeata (znaci Magrib i Isa - Akšam i Jaciju ukupno sedam rekeata, i Zuhr i Asr - Podne i Ikindija zajedno osam rekeata

Treci Hadis :
U Buharijevom "Sahihu", od Ibn Abasa se prenosi daje Poslanik klanjao Zuhr i Asr (Podne i Ikindiju) Zajedno, i Magrih i Iša (Akšam i Jaciju) zajedno, bez ikakvog povoda kao sto je putovanje, ili opasnost. Ibn Abas je bio upitan - Zašto?, pa je odgovorio : Poslanik nije zelio da izazove teškoce svom Ummetu (Zajednici).

Cetvrti Hadis:
Al Taberani od Abdulaha Ibn Masuda prenosi da je Poslanik (s) klanjao Zuhr i Asr (Podne i Ikindiju) Zajedno, i Magrib i Iša (Akšam i Jaciju) zajedno, i kad je bio upitan zašto je klanjao zajedno, rekao je: Klanjao sam tako, da ne bih svom Ummetu nametnuo teškoce. Ovaj hadis je spomenut u Sarh Al Muvala od Azaldzanija dio.1; str.263

Peti Hadis :
Abdulah Ibn Omer je bio upitan: Zasto je Poslanik klanjao Zuhr i Asr zajedno, i Magrib i Iša zajedno, a nije bilo sprecenosti kao što je putovanje, ili opasnost? Abdullah ibn Omer je odgovorio: Poslanik je klanjao tako da ne oteza svom Ummetu. Ovaj Hadis spomenut je u poznatoj knjizi "Kanz Alommaal dio.4; str.242.

Šesti Hadis:
U Muslimovom "Sahihu" Ibn Abas prenosi: U vrijeme Poslanika (s) obicno smo klanjali po dva Namaza zajedno

Treba spomenuti da je u Muslimovom "Sahihu" sacuvano posebno poglavlje o spajanju dva namaza, a da to nije zbog putovanja, u kome on spominje više od deset originalnih hadisa, dokazujuci daje Poslanik (s) klanjao namaze spojeno bez bilo kakvih ogranicenja. Razlog za spajanje dva namaza jasno je spomenut u Tradiciji (Hadis) kako se Muslimani ne bi stavljali u teškoce, jer odvajanje Zuhra od Asra (Podneva od Ikindije), i Magriba od Išaa (Akšama od Jacije), ponekad izaziva teškoce, posebno za zauzete i zaposlene ljude. Te teškoce mogu prouzrokovati izostavljanje namaza, kao što vidimo da je slucaj kod mnogo brace sunnita, koji ne mogu lako klanjati pet odvojenih namaza, jer to nije za njih prakticno.

NEKE KORISTI

Spajanje dva namaza je olakšica i poklon od Allaha Te'ala vjernicima jer On zna da je to praktican nacin za klanjaje za mnogo ljudi i u mnogim okolnostima. Niko nema pravo da zatvori vrata ove milosti, otvorena od Allaha, a i zato što je sam Poslanik praktikovao.
Spajanjem dva Namaza dobija se korist koju smo spomenuli od drugih koristi jedna je vidljiva u sljedecem hadisu, u kazivanju jednog covjeka koji se zalio Imamu Hasanu a.s. da je bio bogat, pa je osiromašio. Imam a.s. mu je rekao: Spajaj dva Namaza, i vidjet ceš šta je bolje.

ZAKLJUCAKIz svih ovih dokaza iz Kur'ana i originalnih Hadisa, ocito je daje spajanje Zuhra i Asra (Podneva i Ikindije), i Magriba i Iša (Akšama i Jacije), pravi sunnet, i Poslanikov (s) put. Oni koji to poricu, porekli su pravni sunnet, i protivnici su onoga što je Poslanik sam radio. Oni koji su sljedbenici pravog Islama i koji se nazivaju shi'e, sljedbenici su Poslanika, i oni primjenjuju ono što je on rekao i uradio.
avatar
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu