DALI JE ISPRAVNO SPAJATI NAMAZE

Go down

DALI JE ISPRAVNO SPAJATI NAMAZE

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 1:05 am

SPAJANJE NAMAZA

Neki ljudi pitaju zasto shi'e klanjaju namaz Zuhr i namaz Asr zajedno, kao i namaz Magrib i namaz Iša zajedno, dok vecina Muslimana klanja ove namaze odvojeno i svaki namaz u razlicito vrijeme?

Da bi odgovorili na ovo pitanje, iznijet cemo naše stavove o svim bitnim pitanjima kao sljedbenici upravo onoga sto je Poslanik Muhamed (s) radio. U nasem namazu, kako klanjamo, vremenima za namaz, pripremi za namaz (abdest), i sve što je u vezi sa namazom, mi uzimamo od Poslanika (s) iz najoriginalnijih izvora kao sto je Ehlul Bejt a.s. Ne samo namaz, vec takode sva ostala pravila (Ahkam) iz seriata, mi uzimamo iz Kurana i od Poslanika.

Ocigledno, sve grupe (sekte) u Islamu, bez obzira na medjusobne razlike, za sebe tvrde da su sljedbenici Kur´ana i sunneta. Ali obicno tvrdjenje bez zadovoljavajucih cinjenica, ne moze dokazati ništa. Mi imamo potpune i kompletne dokaze da je sunnet koji mi slijedimo pravi, orginalni i cisti sunnet, i da nam je takav sunnet prenijet preko najvaznijih i provjerenih licnosti iz Ehlul Bejta a.s, koji su zivjeli uz Poslanika i znali sve ono sto je on kazao, ili što je uradio.
Tumacenje i shvatanje Kur'ana oslanja se na hadise. Samo pravi i istinski hadisi mogu se uzeti u obzir. Pravi i cisti sunnet je jedini nacin da se razumije Kur'an, shodno tome, mi se jasno pridrzavamo Pravog i Cistog sunneta, koji smo dobili od Ehlul Bejta, i to je jedini nacin da se slijede Kur'an i Poslanik (s)

KAKO KLANJATI NAMAZ?

Pravi Musliman ce slijediti Poslanika u svim pojedinostima vjerovanja, u obavljanju (klanjaju), u djelima i moralu. Ali zbog posebne vaznosti namaza - jer je namaz "stub vjere" (imana), Poslanik (s) je svim Muslimanima naredio da stoga klanjaju kao sto je i on klanjao: "Klanjajte onako kao što ste vidjeli da ja klanjam."

To je sasvim jasno.
a) Ako je Poslanik redovno radio nesto svaki put u namazu, onda je to Vadzib, na primjer ucenje Fatihe na prva dva rekata. Musliman ne moze namjerno izostaviti ovaj Vadzib, jer se to mora uciti.
(b) Ako Poslanik nikad nije radio nesto dok je klanjao, onda je takav namaz haram, na primjer klanjati Namaz Asr i Namaz Magrib zajedno (Ikindiju i Aksam), sto Poslanik nije nikad radio, i to je haram.
(c) Ako je Poslanik radio nesto, ponekad, to znaci da je to dopusteno i dozvoljeno (Dzaiz), na primjer klanjati u Dzamiji ili klanjati kod kuce, uciti dugu suru ili uciti kratku suru poslije Fatihe na prva dva rekeata. Klanjaje Zuhra (podne) i Asra (Ikindije) zajedno, ili Magriba (Aksama) i Iša (Jacije) je još jedan primjer namaza koji je Poslanik (s) obavio mnogo puta, dobrovoljno i namjerno bez ikakvog vanrednog razloga i okolnosti, kao što je kisa ili putovanje ili Hadz.

Mi klanjamo namaze spojeno prosto zato sto svi dokazi i svjedocanstva jasno pokazuju da je Poslanik (s) klanjao Zuhr (Podne) i Asr (Ikindiju) zajedno, i Magrib (Aksam) i Iša (Jaciju) zajedno. Mi ne tvrdimo da je on uvijek klanjao te Namaze zajedno, ali kako je klanjao zajedno mnogo puta i bez ikakvih posebnih prilika, to znaci da je spojeno klanjaje dozvoljeno (Dzaiz). Takode to znaci da je to sunnet Poslanika (s)
Mi ne vjerujimo da je obavezno (vadzib) klanjati ih zajedno uvijek, a jer ih je Poslanik (s) ponekad klanjao odvojeno.
Ali se mi cudimo kako neki Muslimani mogu tvrditi da je spanjaje namaza haram, mada postoje istinski dokazi da je Poslanik sam klanjao na taj nacin. Kad je sam Poslanik (s) radio to, onda je to sunnet, njegov postupak, tada sa vjerovanjem i ponasanjem na ovaj nacin kao sto je klanjaje Zuhra (podne) i Asra (Ikindje) zajedno, mi smo pravi sljedbenici Poslanikovi i izvrsioci njegovog sunneta, zato sto vjerujemo da Vadzib ne mora da prati njega u samo u ovoj ovom vec i u svim drugim djelovima Seriata.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu