PORUKA SIIZMA

Go down

PORUKA SIIZMA

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 7:08 pm

Poruka šhizma svijetu moze biti sazeta u jednoj recenici: "Spoznati Boga". Ili, drugim rijecima, poduciti covjeka da slijedi put Bozanskog ostvarenja i Bozanske spoznaje kako bi postigao srecu i spasenje. I ta poruka je sadrzana u prvoj recenici kojom je casni poslanik (S.A.) zapocio svoju poslanicku misiju, kada je rekao: "O, ljudl. Spoznajte Boga u Njegovoj jedinstvenosti (i priznajte Ga), da biste bili spašeni."

Kao kratko objašnjenje ove poruke, dodacemo da je covjek po prirodi sklon mnogim ciljevima u ovom svjetovnom zivotu i materijalnim zadovoljstvima. On voli ukusnu hranu i pice, modernu odjecu, privlacna mjesta i okruzenja, lepu i prijatnu zenu, odane prijatelje i veliko bogatstvo. U drugom smjeru, on je sklon ka politickoj moci, polozaju, ugledu, proširenju svoje vladavine i utjecaja i uništenju svega što se suprotstavlja njegovim zeljama. Ali, u svojoj suštinskoj, od Boga podarenoj prirodi covjek razumje da su to sve sredstva stvorena za covjeka, ali covjek nije stvoren za sve te stvari. Ove stvari bi morale biti korisne covjeku i slijediti ga, a ne obrnuto. Smatrati stomak i predio ispod njega konacnim ciljem zivota, to je logika ovce i goveda. Rastrgnuti, raskomadati i uništiti druge, to je logika tigra, vuka i lisice. Logika urodjena ljudskoj egzistenciji jeste dostizanje mudrosti i niceg više.

Logika zasnovana na mudrosti, sa mogucnošcu raspoznavanja stvarnosti od nestvarnog, vodi nas ka istini, a ne ka stvarima koje zahtjevaju naša osjecanja, niti ka strastima, sebicnosti ni samozivosti. Ova logika covjeka posmatra kao dio ukupnosti stvoriteljstva, bez bilo kakvog zasebnog postojanja ili mogucnosti pobunjenicke samozivosti. Suprotno tekucem vjerovanju da je covjek gospodar tvorevine i da kroti nepokornu prirodu, pokoravajuci je da bi je primorao da poštuje njegove zelje i prohtjeve, mi smatramo da je u stvarnosti sam covjek sredstvo u rukama univerzalne prirode, koja njim upravlja i zapovjeda mu.

Logika zasnovana na mudrosti poziva covjeka da se blize usresredi na poimanje koje ima u vezi postojanja ovog svijeta dok mu ne postane jasno da svijet stvorenog i sve što je u njemu ne poticu od njega, vec prije od jednog beskonacnog izvora. Tada ce shvatiti da sva ova ljepota i odvratnost, sva bica na zemlji i na nebesima, koji se pojavljuju naizgled kao nezavisne istine, sticu istinitost samo kroz drugu istinu koja se ispoljava samo kroz Njegovu svijetlost, ne preko, ni kroz njih. Na isti nacin na koji "istinitosti", kao ni moc, ni velicina od juce nemaju vrijednost vecu od današnjih prica i legendi, tako ni današnje "istinitosti" nisu više do neodredjeno zapamceni snovi u odnosu na ono što ce se pojaviti kao "istinitost" sutra. U posljednjem razmatranju, ništa u sebi nije više od bajke i sna. Samo je Bog istinitost u bezuslovnom smislu, jedina koja ne išcezava. Pod zaštitom njegove biti sve stice postojanje i iskazuje se kroz svijetlost Njegove suštine.

Ukoliko covjek bude obdaren takvom oštrovidnošcu i moci razumjevanja, tada ce kula njegovog samostalnog bitisanja pasti prijed njegovim ocima kao mehur na površini vode. Vidjece svojim ocima da svijet i sve što je u njemu zavisi od jedne beskonacne suštine, koja posjeduje zivot, moc, saznanje i svaku savršenost do neogranicenog stepena. Covjek i svako drugo bice na svijetu jesu kao mnogobrojni prozori koji otkrivaju, saglasno svojoj sposobnosti, svijet vjecnosti koji ih prevazilazi i prostire se prijed njima.

To je trenutak u kome covjek od sebe i svih bica odvaja odlike nezavisnosti i prvenstva i te odlike vraca njihovom Gospodaru. On se odvaja od svih stvari da bi se prikljucio samo Jednom Bogu. Pred Njegovom dostojanstvenošcu i velicinom ne cini ništa drugo do klanjanja u pokornosti. Tek tada postaje vodjen i usmjeravan od Boga, tako da sve što spoznaje, spoznaje u Bogu. Bozanskim vodjenjem postaje zaodenut moralnim i duhovnim vrlinama i cistim djelanjem, što je istovetno samom islamu, priklanjanju Bogu, religiji koja je u iskonskoj prirodi stvari.

To je najveci stupanj ljudskog savršenstva i polozaj savršenog covjeka (univerzalnog covjeka; insan-i kamil), drugim rijecima, imama, koji je ovaj stupanj dostigao Bozanskom milošcu. Nadalje, oni koji su ovaj nivo dostigli primjenom duhovnih metoda, sa razlicitim nivoima i stajalištima, imamovi su istinski sljedbenici. Tako postaje jasno da su spoznaja Boga i imama nerazdvojivi na isti nacin na koji je spoznaja Boga neraskidivo vezana za spoznaju samoga sebe. Jer onaj ko zna svoje sopstveno simbolicno postojanje, vec je spoznao istinsko postojanje koje pripada samo Bogu, koji je nezavistan i nema potrebu za bilo cim.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu