Mucenistvo Ammar ibn Yasira

Go down

Mucenistvo Ammar ibn Yasira

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:57 pm

Mucenistvo Ammar ibn Yasira je opsezan dokaz da je Muawiya pobunjenikU Sahih Muslim knjiga 41, hadis #6970 mozemo procitati od Umm e Salamah da je rekla:
Allahov poslanik (mir na njega) je rekao: "Pobunjenicka grupa ce ubiti Ammara".

Ovo je cuvena predaja u kojoj je poslanik (s) jasno naznacio da ce pobunjenici biti ubojice Ammara. Ammarovo mucenistvo od ruku Muawiynih snaga na Sifeenu je jasan i nedvosmislen dokaz da je Muawiya pobunjenik. Ovakav bi u svakom slucaju bio zakljucak za nekog sa razumom a koje u potrazi za istinom, ali ne i za nekog ko pokusava obraniti Muawiyu izvrcuci smisao predaje. Abu Sulaiman je savrseni primjer ovakve skole jer kaze:

www.ansar.org:
"O hadisu: "Ammar ce biti ubijen od pobunjenicke grupe".Ovaj hadis je jedan od najvecih dokaza da je istina sa Alijem, ali je Muawiya tumacio hadis razlicito onda kada je Ammarova smrt sokirala Omra bin al-A'asa i njegovog sina. Omro i njegov sin su tada ostali bez rijeci. Ahmed je prenio u svom Musnadu od Abu Bekra bin Muhamed bin Omro bin Hazm od njegovog oca koji je rekao: Kada je Ammar bin Yasir ubijen a poslanik je rekao da ce Ammar biti ubijen od pobunjenicke grupe, Omro je bio toliko preplasen da je povracao od muke, dok ga nije sreo Muawiya. Muawiya ga upita: "Sta je stobom, sta ti je"?, Omro odgovori: Ammar je ubijen!. Muawiya upita jos jednom: "Pa sta je sa tim da je Ammar ubijen"? Omro odgovori: "Cuo sam poslanika (s) da je rekao da ce Ammar biti ubijen od pobunjenicke grupe. Muawiya mu rece "... jesmo li ga mi ubili?". Alija i njegovi drugovi su ga ubili. Oni su ga doveli u rat i uputili ga prema nasim sabljama" (Musnad naroda Sirije iz Musnada al-imam Ahmed, dio 2, Musnad Omro bin A`as, #957, str 163. Ispitivac knjige kaze da su prenosioci hadisa pouzdani)
Prema Kur'anu, sunnetu (upravo ovaj hadis) i definiciji Ahl'ul-sunna ulame, Muawiya je pobunjenik. Njegov pokusaj da on to nije optuzujuci imam Aliju (as) odgovornim za Ammarovu smrt kada kaze: "onaj koji ga je ubio je onaj koji ga je doveo u boj" nije od znacaja, ali nam ona zato ukazuje na njegovu zastranjenost. Zapravo njegova nevjera je jasna iz toga da on ne samo da je izmijenio hadis, vec da ga je isto tako i namjerno zloupotrebio.

Mozemo procitati u Istoriji od al-Tabari, prevedeni dio 17, Prvi gradanski rat, str 69
Abdallah (sin `Amra bin al-`Aas) je rekao svojem ocu: "Oce jesi li u borbi danas ubio ovog covjeka, uprkos tome sto je Boziji poslanik (s) rekao o njemu?" `Amr upita o cemu je to bilo, a njegov sin rece: "Jesi li bio sa nama kada smo pravili dzamiju, i svi nosise kamen po kamen, dok je Ammar donosio sve dva po dva kamena. Taj napor mu je izazvao nesvjesticu. Boziji poslanik je prisao ka njemu i poceo otirati prasinu sa njegovog lica govoreci: "Zao mi je tebe, Ibn Sumayyah! Narod prenosi kamen po kamen a ti prenosis istovremeno sve dva po dva kamena zeleci (Bozansku) nagradu. I pored toga ce te uzurpatorska grupa ubiti. Zao mi je tebe" `Amr odgurnu `Abdallahovog konja i privuce Muawiyu k sebi. on rece, "Muawiya, da li cujes sto je `Abdallah rekao?" Mu'awiya je upitao sto to je bilo, i `Amr mu siprica dogadjaj. Muawiya rekce: "Ti si senilan stari covjek. Ti ces nastaviti pricati dok budes gacao u svojoj mokraci. Jesmo li mi ubili Ammara? To su ucinili oni koji ga dovedose ovdje". I ljudi izadjose iz satora i tabora, govoreci: "To su ucinili oni koji su doveli Ammara ovamo"

Muawiyna izmjena poente u hadisu je zapravo jos jedan dokaz kaliko je nisko on voljan ici, a da bi bacio ljagu na imam Alija (as), do toga da on namjerno pogrijesno tumaci hadis da bi tako opravdao svoju pobunu. Muawiya je tumaceci na takav pogresan nacin hadis o Ammarovoj smrtti ubijediti svoje pomagace da je istina na njihovoj strani

Maudoodi u svom djelu o Sifeenu pise sljedece:
"Bili su neki ashabi koji nisu bili voljni ucestvovati u borbi, jer nisu bili sigurni koja grupa je bila na istini a koja to nije bila. Nakon smrti Ammara bin Yasira stvar je bila jasna. Na osnovu ovoga je Abu Bakr Al Jassas pisao u Ahkam ul Qur'an, dio 3, str 492: "Ali ibn Abi Talib (ra) se borio protiv pobunjenicke grupe. Oni koji su se uz njega borili zajedno sa njim se smatraju najodabranijim ashabima koji su bili ucesnici Bedra, i oni su bili na istini. Poslanik (s) je rekao Ammaru: "Pobunjenicka grupa ce te ubiti" i taj hadis je Mutawatir i Sahih u toj mjeri da kada ga je Abdullah bin Umar bin Aas rekao Muawiyi on ga nije opovrgao" Allamah Ibn 'Abdul Barr i al Isti'ab dio 2, str 424 prenosi hadith "Pobunjenicka grupa ce ubiti Ammara", ovo je Mutawatir i Sahih predaja. Allamah Hafiz Ibn Hajar pise u al Isaba dio 2, str 502 "Nakon Ammarovog ubistva je postalo jasno da je istina bila sa 'Alijem i na osnovu ovog se Ahl'ul sunna ujedinala jer su prije toga bili razlicitog misljenje"
Al Khilfat wa Mulukiyyat od Sayyid Abu'l Ala Maudoodi, Str 136-138

Ovaj hadis je toliko jasan da bi ga samo neko Muawiyna kalibra mogao protumaciti tako da odgovara njegovim potrebama. Mozda bi se i mi sami trebali upitati o ulozi Ammara bin Yasira po ovom hadisu? Dali je on znao sa kim je bila istina, a sa kim istina nije bila? Ako on to nije znao, zasto se onda borio protiv Muawiye? Jasno je van svake sumnje da je Ammar znao gdje je istina, pa na osnovu toga imamo i njegovo svjedocanstvo
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Mucenistvo Ammar ibn Yasira

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:59 pm

Ammar je smatrao one koji su se borili protiv imam 'Alije (as) istim onim munaficima koji su pokusali iz potaje ubiti poslanika (s)
U Sahih Muslim knjiga 38, hadis #6688 mozemo procitati:
"Qais prenosi: "Ja sam rekao 'Ammaru: Sta te je navelo te si izabrao stranu (da budes na stranu hazreti Alije)? Jesi li to ucinio na osnovu tvojeg licnog misljenje ili zbog neceg sto si saznao od poslanika (s)?" Ammar je rekao: Nisam dobio nista od Bozijeg poslanika a sto vecina naroda vec nezna, ali Hudhaifa mi je rekao da je Boziji poslanik (s) rekao specijalno njemu da ce biti dvanaest licemjera, od kojih osam nece uci u dzenet, vec da ce prije kamila proci kroz iglene usi. Ognju bi bilo dovoljno (ubiti) osam. Za ostalih cetiri se nesjecam sta je Shu'ba rekao o njima".

Jasno je iz ove predaje da Ammar na svoje (kao i imam Alijeve as) protivnike ukazuje kao na licemjere (munafiqe). Jos je vise zanimljivo da on asocira ovu grupu sa grupom od od 12 ili 14 licemjera iz dogadjaja na Aqabi kada je ta grupa pokusala iz potaje ubiti poslanika (s) i cija je imena jedino Hudhayfa uspio saznati, a zbog cega je i nazvan 'saahib al-sirr' (covjek sa tajnom).


Abu Sulaimanova odbrana idztihada
Interesantno je Abu Sulaimanovo priznanje da je Muawiya pogrijesio, on kaze:

www.ansar.org:
"...istina koja se treba reci je da su takva razmisljanja sasvim pogrjesna, i da je istina sa Alijem. Medjutim Muawiyi je oprosteno u njegovom idztihadu-rasudjivanju, posto je on zelio istinu, mada nije bio u pravu"Na ovaj nacin Abu Sulaiman priznaje:
* Istina je bila sa Alijem
* Muawiyna tvrdnja je bila pogrjesna, ali mu je oprosteno jer je bio u potrazi za istinom

Subhanallah! Kakvo je to trazenje istine? Trazenje koje daje osobi pravo da se pobuni protiv pravovjernog halife, podstice narod da mu se pridruze u njegovoj pobuni, i onda da se bori protiv halife. I ko to oprasta Muawiyi za njegov prestup? Ima li Abu Sulaiman za to neki dokaz iz Kur'ana ili sunneta? Poslanik (s) je rekao da ce Ammar biti ubijen od pobunjenika. Dali je poslanik (s) rekao da tim pobunjenicima treba da bude oprosteno, posto su oni "u potrazi za istinom"? Ima li bilo koji ajet iz Kur'an koji kaze da je prijestupniku oprosteno? Prema Abu Sulaimanu sve to (navedeno) je u Islamu dozvoljeno i to se temelji na idztihadu-prosudjivanju.
Ako je istina bila sa Alijem (as), a o cemu nam je i poslanik (s) jamcio, kako je onda Muawiya mogao misliti da je on boreci se protiv Alije (as) na putu istine? Abu Sulaiman moze braniti Muawiyu koliko god on hoce, cinjenice su da je Muawiya pobunjenik, kao i da pobunjenik nema pravo upotrebljavati idztihad-rasudjivanje, a da bi opravdao svoj polozaj. Mudztehid moze JEDINO upotrebljavati idztihad (prosudjivanje) nakon sto nikakvo drugo rjesenje nije dostupno u Kur'an ili sunnetu. Kada Kur'an jasno kazuje da poslusnost prema Ul'il Umr je bezuvjetana i kada postoje sunni predaje u kojima poslanik (s) osudjuje razdvajanje ummeta, onda je ocigledno da opravdanja koja Abu Sulaiman daje Muawiyi jesu vrlo slaba i poput su njegovih tvrdnji da su imam Alija (as) i njegovi suborci pobunjenici, koji su uzeli Ammara i odveli ga na bojiste.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu