Duznost je bila boriti se uz imama Aliju

Go down

Duznost je bila boriti se uz imama Aliju

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:01 pm

Duznost je bila boriti se uz imama Aliju (as)
www.ansar.org:
"autenticni hadisi od poslanika sws kazu da je bilo najbolje za obije strane da napuste ratovanje. Taj rat nije bio niti obavezan, a niti pozeljan"

Ovo dokazuje koliko nisko Abu Sulaiman moze da se spusti u svom pokusaju da sakrije istinu. Kao i ranije on propusta priliku da citira bar jedan jedini hadis o tome da je poslanik sws rekao da je "najbolje napustiti ratovanje". On bez imalo sumnje zna da je je to sto kaze bez ikakava osnova, istina je naprotiv da je poslanik sws rekao da je to ratovanje bila obaveza:
"O Ali! Uskoro ce se jedna pobunjenicka grupa boriti protiv tebe, i ti ces biti na istini. Onaj koji ti se tada nepridruzi nije od nas.
Kanz al Ummal, od Ali Muttaqi al Hind citira Ibn Asakir, br 32970

Abu Sulaiman u nastavku velica ashabe koji su se uzdrzali i nisu se prikljucili nijednoj strani na Sifinu

www.ansar.org:
"Sa'ad bin Abu Waqqas, Muhammad bin Muslimah, Abdullah bin`Umar, Osamah bin Zayd, i mnogi drugi od onih prvih muhadzira i ensarija se izdvojise od te nesrece, i ne ucestvovase u ratu"Njihova odluka da neucestvuju u ratu, uopste nije znacila da su oni imali pravo. Ili misli li mozda Abu Sulaiman da su oni imali pravo da neratuju, a imam Ali je pogrijesio sto je ratovao. Ako je to tako, onda ovo samo ukazuje na Abu Sulaimanovu protivrjecnost njegovih tvrdnji. Nekad on opisuje Alija kao onog koji je bio blize istini, a Muawiju onog koji je tragao za istinom, dok sad tvrdi da je ispravna stvar bila drzati se postrani, u to vrijeme fitne. Odluka da izdvoje od pridruzivanja strani koja je bila na istini (a sto Abu Sulaiman takodje cini) se uopste ne podrzava od poslanika sws. Obaveza je u islamu da se stane na strani sitine, koliko god Abu Sulaiman to pokusavao da izvrce, a imam Ali (as) je bio taj koji je bio na strani istine. Poslanik sws je rekao da ce istina (haqq) uvijek biti sa njim, na svakom mjestu, u svakojoj situaciji. Obaveza je bila da se pridruzi Aliju, a ne da se odvoji od njega i zato imamo izricite poslanikove sws rijeci:
"Poslije mene ce narod dozivjeti fitnu, vi cete se podijeliti u grupe, onda upiruci prstom na Alija rece: "Ali i njegovi drugovi ce biti na pravom putu"
Kanz ul Ummal hadith br. 33016


Abdullah ibn Omerovo kajanje sto se nije borio protiv pobunjenika-silnika MuawijeInteresantna je cinjenica da dok Abu Sulaiman citira neucestvovanje Abdullaha bin Omera, on zaboravlja citirati kajanje tog istog bin Omera. Na samrtnoj postelji on priznaje da je pogrijesio, i da se trebao pridruziti Aliju protiv Muawije.

Ibn `Abd al-Barr u al-'Isti`ab kaze da je Umm Habeeb ibne Abi Sabith (ra) cula Abdullah ibn`Umar da kaze:
"Kajem se da se nisam pridruzio Aliju i borio se protiv nasilnicke-pobunjenicke grupe. Abi Barr bin Abi Jaham (ra) kaze da je on cuo Abdullaha bin Omera gdje kaze: "Niceg se drugog nekajem u svom zivotu, osim da se nisam borio protiv silnika-pobunjenika".
Al Isti'ab, od Ibn `Abd al-Barr, dio. 3, str 83

I druga sunni ulema je takodje zabjelezila Abdullah bin Omerovo kajanje na isti nacin.
Al Nisa al kaffiya str 19
Ummdatul Qari Sharh Sahih al Bukhari dio 11, str 349

Mi cemo insallah kasnije reci jos nesto vise o ubistvu Hurja bin Adi-a, ali u zakljucku tog tragicnog dogadjaja u komentari Mufti Ghulam Rasul al Hanafi u njegovom "Subeh al Sadiq" str 94 je interesantna jer on tvrdi da je ubistvo Hujra i njegovih drugova dalo narodu lekciju, tj:
"Alijeva ljubav je iman. Ako neko zeli sacuvati svoj iman i drzati ga u zivotu, on oda mora voljeti i vjerovati Aliju, i u svakoj situaciji on mora biti uz Alija. Zato su se oni koji nisu bili uz Alija pokajali da su to propustili, npr Abdullah bin Omer u svojim zadnjim trenutcima zivota je rekao: Ne kajem se za nista toliko puno kao sto se kajem da nisam dao Aliju moju podrsku.
Tabaqat Ibn Sad, dio 4, str 187


Najraniji ashabi su se borili na strani Alije (as)
U svom pokusaju da umanji postupak imama Alija (as), Abu Sulaiman kaze tvrdeci bez osnova: "..mnogi drugi od onih prvih muhadzira i ensarija se izdvojise od te nesrece, i neucestvovase u ratu". Abu Sulaiman nema nikakav dokaz da bi potvrdio svoju tvrdnju, i neuspijeva da citira jedan jedini izvor. Cinjenica je da su najraniji prelaznici na islam muhadziri i ensarije BILI na strani Alija u bitci na Sifinu. To se izmedju ostalog priznaje od sunni alima Muhaddith Shah 'Abd al-'Aziz Dehlavi-ja koji u svojoj knjizi pisanoj protiv shija tvrdi:
Naziv shija dat je najpre onim muhadzirima i ensarijama koji dadose prisjegu Aliji (nek Allah osvjetla njegovo lice). Oni su bili njegovi nepokolebljivi i vjerni sljedbenici za vrijeme njegova halifata. Oni su se drzali blizu njega, borise se protiv njegovih neprijatelja, i nastavise sljediti Alijeva naredjenja i zabrane. To su oni pravi shije koji su dosli 37 godine po hidzri (37 godine po hidzri se imam Ali borio na Sifinu)".
Tuhfa Ithna 'Ashariyyah, (Gift to the Twelvers) (Farsi izdanje str 18, stampa Sohail Academy, Lahore, Pakistan)]

Vidimo da su ashabi Muhadziri i Ensarije bili shije Alije (as).
Kako onda Abu Sulaiman moze tvrditi da mnogi muhadziri i ensatije nisu ucestvovali.
Medju one koji su ubijeni dok su se borili na strani Alije (as) su bili poznati ashabi ukljucujuci
Khuzema bin Thabit - al Isti'ab dio 1, str 437; Usdul Ghaba dio 2, str 133, Chapter Dhikr Khuzema), devotee of Rasulullah (s)
Uways Qurni - (Usdul Ghaba dio 1, str 180; al Isti'ab dio 1, str 123).

Jedan poznati ashab sto bi ubijen pod zastavom imama Alije (as) je Hashim ibne Utbah.
U Usdul Ghaba dio 5, str 277, citamo da kad je Hasim ibne Utbah bio ubijen, Abu Tufail Amar ibne Waseela je rekao:
"Ti si shehid, jer si se borio protiv neprijatelja sunne".
Usdul Ghaba, dio 5, str 277

U Istiab dio 3, str 229 mozemo procitati:
"Abdur Rahman Ibn Abdi je pricao da je osam stotina ashaba koji su se zakleli na vjernost bili uz Alija na Sifinu".
Al Isti'ab, od Ibn `Abd al-Barr, dio 3, str 229

To je jedna znacajna brojka, specijalno kada se uzme u obzir da je broj ashaba koji su izrazili svoju odanost poslaniku na ridwan bio totalno 1400. Kada se zna da je proslo 30 godina od tog dogadjaja, bez sumnje je onda da su mnogi od njih dotada vec umrli prirodnom smrcu ili na bojnom polju. I pored te cinjenice vidimo da je veoma veliki broj njih stajao rame uz rame sa imamom Alijem (as) na Sifinu.

Zalosno je vidjeti da su prvi muslimani znali gdje je istina boreci se uz Alija (as), dok 1400 godina kasnije imamo nekog poput Abu Sulaimana koji brani Muawiyu i pisuci stavlja pod znakom pitanja status imama Alija. On brani i velica naprijatelja Alije (as).
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Duznost je bila boriti se uz imama Aliju

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:01 pm

Abu Sulaiman odbija opisati Muawiyu kao pobunjenika-silnikaU nastavku cemo biti svjedoci i Abu Sulaimanovom krivom tumacenju Kur'ana, a samo da bi time zastitio Muawiyu i tako raspodijelio grijeh i na imam Alija (as)

www.ansar.org:
"Cak i ako prihvatimo da je narod koji se borio protiv Alija bio pobunjenicki-silnicki, i da to nije zavisilo od njihovog licnog tumacenje texta Kur'ana, opet nebi trebalo poricati njihov iman i njihove zasluge pri odlasku na drugi svijet. Svemoguci Allah kaze: "Ako se dvije skupine vjernika sukobe, izmirite ih; a ako jedna od njih ipak ucini nasilje drugoj, onda se borite protiv one koja je ucinila nasilje sve dok se Allahovim propisima ne prikloni. Pa ako se prikloni, onda ih nepristrasno izmirite i budite pravedni; Allah, zaista pravedne voli."(sura al Hujarat, ajet 9 i 10)
Allah opisuje dvije grupe vjernika, cineci ih bracom, i pored toga sto one ratuju izmedju sebe, cineci nasilje jedna drugoj. Ali sta ako onaj koji cini nasilje drugom to radi misleci da je to tako pravo. Sprecava li to njega da tumaci sta je pravo a sta nije.

Iz ovog se moze vidjeti koliko ocajno moze pasti jedan Nasibija, a da bi zastitio svog voljenog Muawiyu, jer tvrdi

www.ansar.org:
Allah opisuje dvije grupe vjernika, cineci ih bracom, i pored toga sto one ratuju izmedju sebe, cineci nasilje jedna drugojKur'an ne kaze nesto tako. Ovo se odnosi samo na jednu skupinu od njih koja cini nasilje: "...a ako jedna od njih ipak ucini nasilje drugoj..."

Abu Sulaiman svjesno izrce Allahove rijeci, pokusavajuci opisati i imama Aliju kao onog koji cini nasilje, tj da je to borba izmedju dvije grupe silnika. Abu Sulaimanovo odbijanje da prizna koja skupina je ta koja je ucinila nasilje, je prilicno svjesno, jer u istom casu kada se Muawiyino silnistvo dokaze, tada ce se i njegov postupak osuditi, a sto bi vec bilo mnogo za Abu Sulaimana. Cinjenica je da je Muawiya i njegova skupina odbijala da da prisjegu imamu Aliji (as) i usprotivi se protiv njega. Dali to nije dokaz za nasilje-silnistvo, koje je ucinjeno protiv halife tog vremana. Dok Abu Sulaimanova Nasibi-sklonost njemu cini nemogucim da kaze istinu, mi cemo jos istrazivati tu stvar, a da bi shvatili koju definiciju ahlul-sunna ima za jednog silnika-pobunjenika


Definicija pobunjenika-silnika
Durre Mukhtar str 113:
"Pobunjenik-silnik je onaj koji pribjegava stvarima koje nisu dozvoljene. Pobunjenik je i onaj koji se suprostavlja pravovjernom imamu"

al-Nasa'ih al-Kaafiyah str 16
"Pobunjenik je onaj koji odbija da slijedi pravovjernog imama i koji mu se suprostavlja

Sad vec preminuli alim, Sayyid Abu'l A`la Maudoodi u njegovom dijelu 'Tafhim ul Qur'an' dio 5, str 80 pravi poredjenje stavova sunnitskih alima, kada se tice pobunjenika. On pise:
"Ibne Khumman u dijelu "Hidaya's commentary Fathul Qadir" jasno istice da alimi deklarisu da je pobunjenik onaj koji neslijedi pravovjernog imama. Imam Shafi'i u dijelu Kitabul ul-Umm kaze da je pobunjenik onaj koji se bori protiv pravednog imama. Imam Malik je stava da je duznost suprostavi se onom koji se suprostavlja pravednom imamu (al Mudawanna).
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Duznost je bila boriti se uz imama Aliju

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:02 pm

Mu'awiya je pobunjenik jer se borio protiv imam Alija (as)

Tuhfa Ithna Ashariyyah dio 7, str 181:
"Bilo ko tko zna Persijski, kao i djak koji zna da cita Jami Aqaid Ahl'ul Sunnah, treba znati da je bio isti dzemat od Alijinog halifata do Hasana. Muawiya je bio pobunjenik, jer nije dao prisjegu i nije slijedio pravovjernog imama

Sharh al Maqasid str 306:
"Aqida Ahlul Sunne je da je prvi pobunjenik bio Muawiya

Hidaya dio 3, str 134:
"Biti sudija za vakta vladara zalima je dozvoljeno na isti nacin kao i za onog koji je postavljen za sudiju za vrijeme pravednog imama., npr ashabi su bili sudije za vakta Muawiye zalima, iako je istina bila sa Alijem

Naylul Autar dio 7, str 187:
"Iz hadisa je dokazano da je hazreti Ali bio na putu istine, a da su Muawiya i njegovi sljedbenici bili na krivom putu. Samo tvrdoglava osoba moze to negirati

al-Nasa'ih al-Kaafiyah str 22:
"Muawiya i njegovi sljedbenici su bez sumnje pobunjeci i oni su Qasitoon, a Allah kaze da su Qasitoon se u najdubljem dijelu dzehenema

U Al Milal wa al Nihal dio 1, str 103 Allamah Shahrastani citira komentar ashaba Abul Hasan Ashari koji jasno izrazava svoje misljenje da:
"Muawiya i Amr bin Aas su se borili protiv pravovjenog imama. Alija se borio protiv pobunjenika i on je bio sa istinom i istina je bila sa njim


Muawiyna pobuna je bila u suprotnosti sa Kur'anom
Allah u svojoj casnoj knjizi kaze:

O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vasim
(Kur'an 4:59)
Interesantno je da Abu Sulaiman u svom dugom textu nije uspio komentarisati ovaj ajet. To je jasan ajet, koji nam bez sumnje dokazuje da se Muawiyino suprostavljanje bilo u suprotnosti sa Allahovom knjigom. Ovaj ajet nedaje mjesta nikavom vrdanju. poslusnost spram onom koji je autoritet je u ravni sa poslusnoscu Allahu i poslaniku sws. To ujedno znaci da se neposlusnost prema vodji pruza do neposlusnosti prema Allahu i poslaniku sws. Ajet je sasvim jasan. Kako neko moze tumaciti ovaj ajet dajuci tako neko pravo da se pobuni protiv svog vodje. Ko godda to cini je pobunjenik

Sad se pitamo:
- Odnosi li se ovaj ajet na imama Alija?
- Podpada li on pod one koji su autoritet "predstavnici"?
- Zar on nije za njih taj cetvrti pravovjeni halifa?
- Jeli ga Muawiya slijedio?

U suglasnosti sa ajetom, i tumacenjem ehlul sunne, Muawiyina pobuna je od njega napravila pobunjenika. Cijela njegova pobuna je bila bezosnovna, jer nije imala osnova u Kur'anu. Nije imao osnova da opravda svoj cin, on je bio na pogresnom putu, i on je vodio svoje sljedbenike istim pogresnim putem


Muawiyna pobuna je bila suprotna poslanikovom (s) sunnetu

Ako ovi Kur'anski ajeti neoptuzuju dovoljno Muawiju, onda mozemo procitati u Sahih Muslim knjiga 20, hadis #4557:
"Pricato je (preko drugog lanca prenosioca) od Abu Hurejre da je Allahov poslanik (s) rekao:
Onaj koji odbije poslusnost (prema emiru) i odvoji se od vecine muslimana pa kasnije umre u takvom stanju, umrijece smrcu pripadnika Jahillyjeta. I onaj koji bude ubijen pod vodjstvom slijepca (ratujuci za njegov racun). Onaj koji ratuje za svoje pleme a zbog ponosa njegove familije nije od moga ummeta, kao i onaj od mojih sljedbenika koji napada moje sljedbenike (bez razlike) ubijajuci one vjerne kao i one grijesne medju njima. Onaj koji nepostedi one koji su nepokoljebljivi u vjeri i onaj koji neispunjava svoje preuzete obaveze nije od mene (nije moj sljedbenik)"

Muawiya otvoreno krsi ovaj hadis. On je odbio slijediti imama, on se odvaja od vecine, i on takodje vodi i druge u tom procesu. Ozbiljnost ovog hadisa je jasna, onaj koji se odvoji i utom stanju umre, umrijet ce smrcu pripadnika Jahillyjeta, tj on ce umrijeti kao kafir. Poslanik (s) takve osobe nije nicim uzimao u zastitu. On nije rekao da ce se one nagraditi zato sto su cinile jihad, vec je rekao da takvi silnici nisu njegovi sljedbenici.

O odnosu prema onim koji se pobune protiv nekog vodje, uzimajuci u obzir one koji su se pobunili protiv imama Alije (as), citamo u al-Nasa'ih al-Kaafiyah str. 36 da je poslanik (s) rekao:
"Ukoliko se neko bori protiv Alijinog kalifata, ubijte ga"

Poslanik (s) nije dao nikakvo opravdanje protivnicima imama Alije (as), vec se svi koji su ratovali protiv njega trebaju ubiti. Sasvim je jasno da Muawiya podpada pod ovaj hadis.
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Duznost je bila boriti se uz imama Aliju

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:02 pm

Muawiya je od Qasatina (uzdrzatelja od davanja prisjege imamu Haqqa)Usdul Ghaba dio 4, str 114
Abu Sa'id prica:
"Poslanik nam je rekao da se borimo protiv Nakisheena, Qasatheena i Marakeena. Upitasmo ga koga da slijedimo u tome? On rece Aliju ibn abu Taliba... Ammar ce poginuti u tom ratu".

Mutalib al Sa'ul str 68
"Ashabi i Aysha se borise protiv Alija, i oni su bili od prekrsioca zakletve. Ali se borio protiv Muawiye koji je bio od Qasatheena"

Sharh al Muqasid, dio 2, str 304:
Resulullah (s) je rekao Aliji: "Nakisheeni, Qasathenni i Marekeeni ce se boriti protiv tebe". Muawiya i njegovo drustvo su bili Qasatheeni koji su napustili istinu koja je bila da se slijedi Ali i da mu se da prisjega (bayya)

Ovdje je takodje vazno istaci rijeci Nasibijskog ljubimca ibn Taymeeye koje pise u Minhaj al Sunnah, dio 3, str 210 "Dhikr Muawiya":
"... Za vrijeme Alijeve vladavine je Ali bio onaj koji je imao najvise prava na halifat. On je bio ispravno vodjeni halifa, i bila je obavezada mu se bude poslusan."

Tako i iz pera ovog Nasibije imamo priznanje da je Ali bio taj ispravni imam, i da ga je bilo obaveza biti mu poslusan. Iz ranije iznijete predaje, jasno je da ce se oni koji se odbijaju potciniti ispravnom imamu, i koji mu se suprostavljaju smatrajti Qasatheenima. Da se slijedi imam Ali je bila obaveza, i uprkos tome Muawiya i njegovi sljedbenici su odijali da ga priznaju i da mu daju prisjegu. pa su zato oni Qasatheeni


Muawiya je bio medju Fajireene (pocinitelje razvrata)
1. Fara'id us Simtayn str 15
2. Kifaya al Talib dio 5, str 225
3. Mawaddatul al Qurba str 45
4. Manaqib al Khawarazmi str 11
5. Nuzul ul Abrar "Dhikr Fadail Ali" str 24
6. Kunuz al Haqaiq dio 2, str 16
7. Jami' al Sagheer dio 2, str 65
8. Qurrat al 'Aynayn str 141
9. Maula wa Mu'awiya str 141
0. al Mustadrak al Hakim dio 3, str 129
U sve ove gore navedene knjige imaju hadisi (predaje) u kojima poslanik (s) govori o imamu Aliji (as) kao ubici Fajireena (pocinitelja razvrata)

Naprimjer u Nuzul al Arab dio "Dhikr Fadail Ali" na 24 strani, mozemo procitati da je poslanik (s) rekao:
"O Ali, ti si imam (vodja) poboznih i ubica fasiqa i fajireena".

U al Mustadrak al Hakim dio 3, str 129, mozemo procitati jednu duzu predaju (hadis)
"Ali je imam (vodja) poboznih, i ubica fajireena (nemoralnih). Spaseni su oni koji su uz njega, a propali su oni koji ga napuste".

U dodatku ovom imamo komentar imama Alija (as) iz Tareekh Tabari dio 4, str 77:
"Fajeer koji je sin fajeera je Muawiya, a fajeer koji je sin kafira je Amr bin Aas
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Duznost je bila boriti se uz imama Aliju

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 9:03 pm

Abu Sulaimanova tvrdnja da su obije partije bile vjernici

www.ansar.org:
(Sura Al-Hujurat ajet 9 i 10) "Allah opisuje dvije grupe vjernika u medjusobnoj borbi, cineci ih bracom, uprkos cinjenici da se bore izmedju sebe cineci nasilje jedna drugojMi ne tvrdimo da se imam Ali (as) borio protiv kafira, vec da se borio protiv vjernika. Posto je vec obaveza da se bori dok onaj koji cini nasilje neprihvati istinu, ovaj ajet kaze jasno da vjernici mogu pogrijesiti, pa kada cine nasilje ima se pravo boriti protiv njih.Mozda Abu Sulaiman moze razmisliti o tome "A sta ako ta grupa vjernika bude ubijena dok jos neprihvate istinu. Dali su oni ravnopravni sa onim koji su vac na putu istine."
Jasno je da to nemoze biti niti slucajno, jer nam Allah kaze da nisu isti vjernik i onaj koji cini nasilje. Niti alimi ehlul-sunne nisu bili voljni inti kompromis sa onim koji je silnik


Pobuniti se protiv imama slicno je cinjenju zinaluka u dzamiji

Naylul Atar dio 7 str 1893:
Boriti se protiv silnika je prece nego se boriti protiv kafira (al-Bahar sunni knjiga).
Pisano je da je borba protiv silnika usvojena putem koncenzuza, to je obaveza jer Allah kaze u Kur'anu da god se pojavi silnik protiv njega se treba boriti i u Bahaaru se kaze da je po idzmi ehlul-bejta borba protiv pobunjenika-silnika preca od borbe protiv kafira, jer se je pobunjeniti u jednoj islamskoj drzavi isto kao ciniti zina u dzamiji


Ako jedan pobunjenik pogine u borbi, neklanjajte mu dzenazu
Sharh Muslim dio 1, str 314: Nawawi pise:
"Imam Abu Hanifa je rekao da ako neko od pobunjenika ili lopova-razbojinika umre, neklanjajte mu dzenazu. Qatada kaze da dzenazu takodje netreba klanjati niti kopiletu

Durre Mukhtar dio 1. str 70
Namaz dzenaza je farz, sem za cetiri grupe ljudi:
1. Onom koji umre u kradji
2. Onom koji se bori protiv imama istine
3. ...
Ne cinite im gusul ili dzenazu


Onaj koji je pobunjenik je iz Satanske partije
Imam Ali kaze: "Nas dzemat je Allahov, i onaj koji nam se suprostavlja je iz Satanske partije. Oni koji ih smatraju nama jednakim, nisu od nas"
al-Nasa'ih al-Kaafiyah str 23
Kanz al 'Ummal dio 6, str 89


Onaj koji se bori protiv imama Alija (as) je zalim i silnik
Mir Seyyed Shareef u Sharh Mawafiq str 745 kaze:
U ocima ehlul-sunne postoji koncenzus da su oni koji su se borili protiv njega bili grjesnici i Qadi Ibn al Arabi tvrdi da pobuna nije grijeh, dok shije i vecina ehlul-sunne smatraju da oni koji su se borili protiv Alija bili silnici i razvratnici

Allamah Sa'duddeen u Sharh al Maqasid dio 2, str 307 comentarise:
U vezi razlika medju ashabima jasno je da su pojedini ashabi napustili put istine dolazeci do tacke zuluma i silnistva a zbog neprijateljstva, zavisti i zelje za vlascu

I druga sunni ulema je imala slicne komentare.
Tuhfa Ithna Ashariyyah str 394
Al Isti'ab dio 5, str 55 V 3
Fathul Qadeer dio 5, str 461
Kitab ul Hidaya dio 3, str 134
Fatawa Qadi Khan str 460
Fayd ul Bari dio 2, str 56
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Duznost je bila boriti se uz imama Aliju

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu