POJAVA SIIZMA

Go down

POJAVA SIIZMA

Komentar  Admin on Thu Oct 30, 2008 10:32 pm

Nastanak i razvoj šhizma

Šhizam pocinje sa prvim oslovljavanjem ucinjenim u vezi Alijevih (A.S.) pratilaca (shi'ah-i Ali) (Alijevi šhiti), prvog vodje iz poslanikove (S.A.) porodice, za vrijeme zivota samog poslanika (S.A.). Tok prvih manifestacija i kasnijeg širenja islama za dvadeset i tri godine poslanstva stvorio je mnogo uslova koji su pojavljivanje medju poslanikovim pratiocima grupe, kao što je šhitska, ucinili nuznim. casni poslanik (S.A.) je, za vrijeme prvih dana svoga poslanstva, kada mu je na osnovu Kur'ana nalozeno da pozove svoje najblize srodnike u svoju religiju, jasno rekao da ce onaj, ko prvi prihvati njegov poziv, postati njegov zamjenik i nasljednik. Ali (A.S.) je bio taj koji je prvi iskoracio i prigrlio islam. Poslanik (S.A.) je prihvatio Alijevo (A.S.) priklanjanje vjeri i na taj nacin ispunio svoje obecanje.
Sa šhitske tacke gledišta, cini se nevjerovatnim da bi vodja pokreta za vrijeme prvih dana svoga angazovanja predstavio neznancima jednog od svojih pomocnika kao svog nasljednika i zamjenika, a da ga ne bi predstavio svojim potpuno odanim i privrzenim pomocnicima i prijateljima. Takodje, ne cini se vjerovatnim da bi takav vodja prhvatio nekoga kao svog zamjenika i nasljednika, i predstavio ga kao takvog drugima, a da bi zatim, u toku svog zivota i religiozne misije, lišio svog zamjenika njegovih duznosti kao zamjenika, ne poštujuci njegov polozaj nasljednika, i odbio da napravi bilo kakvu razliku izmedju njega i drugih.
Poslanik (S.A.) je, prema neospornim i potpuno autenticnim hadisima, i šhitskim i sunitskim, jasno potvrdio da je Ali (A.S.) pošteden zabluda i grijeha u svojim rjecima i djelima. Šta god da je on rekao i uradio bilo je u potpunoj saglasnosti sa ucenjima religije i on je bio najobrazovaniji medju ljudima u pitanjima koja su se odnosila na islamske nauke i naloge.
Za vrijeme poslanstva, Ali (A.S.) je ucinio mnogo dragocenih usluga i podnio znacajne zrtve. Kada su nevjernici iz Meke odlucili da ubiju poslanika (S.A.) i opkolili njegovu kucu, casni poslanik (S.A.) je odlucio da se iseli u Medinu. Upitao je Alija (A.S.): "Hoceš li leci u moj krevet nocas, tako da oni pomisle da ja spavam, kako bih bio poštedjen njihovog progona?" Ali (A.S.) je prihvatio ovaj opasan zadatak raširenih ruku. Ovo je zabjelezeno u razlicitim prijedanjima i zbirkama hadisa. (prijeseljenje iz Meke u Medinu oznacava datum pocetka islamskog kalendara, i poznato je kao hidzra). Ali (A.S.) je, takodje, sluzio ucestvujuci u bitkama kod Badra, Uhuda, Hajbara, Handaka i Hunajna, u kojima su pobjede postignute uz njegovu pomoc bile takve da, ukoliko Ali (A.S.) ne bi bio prisutan, neprijatelj bi najvjerovatnije iskorijenio islam i muslimane, kako je zabjelezeno u prijedanjima o poslanickim bitkama i zbirkama hadisa. Za šhite, glavni dokaz o Alijevoj (A.S.) legitimnosti u pogledu nasljedjivanja poslanika (S.A.) jeste dogadjaj na Gadir Humu, kada je poslanik (S.A.) izabrao Alija (A.S.) za "opšte starateljstvo" (walayat-i-ammah) nad ljudima, i ucinio je Alija (A.S.), kao što je on sam, valijom (wali).
Ocigledno je da su zbog tako osobitih zasluga i priznanja, zbog Alijevih (A.S.) posebnih vrlina koje su svi priznavali , i zbog velike ljubavi koje je poslanik (S.A.) pokazivao prema njemu , pojedini od poslanikovih (S.A.) sljedbenika, koji su Alija (A.S.) poznavali dobro, zavoleli Alija (A.S.). Oni su se okupili oko Alija (A.S.) i sljedili ga u tolikoj mjeri da su drugi njihovu ljubav poceli smatrati prijeteranom, a nekolicina je, mozda, postala ljubomorna na njega. Pored svih ovih elemenata, u mnogim poslanikovim izrekama nailazimo na pozivanje na "Alijeve (A.S.) šhite" i "šhite iz poslanikove (S.A.) porodice".
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu