Ratujuci protiv Alije, Muawiya se borio protiv istine, Kur'ana i Poslanika (s)

Go down

Ratujuci protiv Alije, Muawiya se borio protiv istine, Kur'ana i Poslanika (s)

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:55 pm

Ratujuci protiv Alije, Muawiya se borio protiv istine, Kur'ana i Poslanika (s)

U svom ocajnom pokusaju da odbrani Muawiyno ubijanje Hujra, Abu Sulaiman uporedjuje Muawiyne postupke sa postupcima imama Alije (as) na Sifinu

www.ansar.org:
"Ali se borio protiv pobunjenika prema njegovom halifatu u bitkama Oko Deve i na Sifinu, a koje su uzrokovale ubistvo onih najboljih ashaba kao i hiljade drugih muslimana, uprkos tome da je razlog bio isti, tj pobuna protiv halifeU ovim rijecima se jasno moze vidjeti Abu Sulaimanovo nasibijsko vjerovanje. Muawiya nije imao nikakva osnova da ubije Hujra bin Adija, a o cemu smo vec ranije pisali. Hujrova jedina greska je ustvari bila u tome sto se suprostavljao psovanju i kletvama protiv Alija (as). Kur'an i sunnet ne pruzaju podrsku Muawiyi da zbog toga ubije Hujra

Kada se tice postupaka imama Alija (as), njima se nemoze uputiti niti najmanja kritika, a kako to Abu Sulaiman pokusava ciniti. Postupci imama Alija (as) su imali podrsku u Kur'anu i sunetu. On je bio "kapija znanja" i poslanik (s) je rekao u vezi Alija (as)
Poslanik (s) je rekao:
"Ali je sa Kur'anom, i Kur'an je sa Alijem, i to dvoje se nece razdvojiti sve dok me nesretnu na izvoru Kevsera"

"Ali je sa Istinom, i Istina je sa Alijem"
Kanz ul Ummal hadis br 32912
Kanz ul Ummal hadis br 33018

"O Allahu, okreci istinu u pravcu Alijevog okrecanja"
al Mustadrak, dio. 3, str 124

Ova tri hadisa jasno ukazuju da je svaka odluka koju je imam Ali (as) cinio imala podrske u Kur'anu. drugim rijecima, ako Ali (as) objavi rat pobunjenicima koji se suprostavljaju njegovom vodjstvu, to onda ima podrsku u Kur'anu

Ako ovi hadisi nisu sami za sebe dokaz, onda bi nam Abu Sulaiman trebao objasniti svojim vidjenjem predaje:
"Allahov poslanik (s) kaze u vezi Alije, Fatime, Hasana i Huseina (nek je Allah njima svima zadovoljan): Ja sam u miru sa onim koji su sa njima u miru, a u ratu sam sa onima koji su sa njima u ratu"
1. Sunan Ibn Majah, Englesi prijevod od Muhammad Tufail Ansari, dio 1, str 81
2. Fada'il al-Sahaba, od Ahmad Ibn Hanbal, dio 2, str 767, hadis #1350;
3. al-Mustadrak, od al-Hakim-a, dio 3, str 149

Poslanik (s) jasno potvrdjuje svaku cin koji Ali (as) cini, smatrajuci i iduci cak do toga da je i on u ratu sa onim koji su sa Alijem (as) u ratu, tj poslanik (s) smatra da takve osobe nisu samo Alijevim (as) protivnicima, vec ih takodje smatra i svojim protivnicima.
Uprkos tome Abu Sulaimnovo naginjanje nasibi idejama njemu cini nemogucim da shvati istinitu poziciji Alije (as)

www.ansar.org:
"i pored toga sto je Ali bio zasluzniji i blizi pravdi nego sto je to Muawiya bio"

Ako nista drugo, ovo pokazuje koliko samo nasibija prefigano pokusava umanjiti Alijinu (as) poziciju u poslanikovim (s) ocima

Trebamo razmisli o nasibijinom igrom rjecima "Ali bio blize pravdi", i uporedi to sa onim sto je poslanik (s) rekao da je Ali (as) uvijek bio sa istinom i pravdom, dok Abu Sulaiman smatra da u bitci na Sifinu to nije bio slucaj Koga da pratimo, komentare Abu Sulaimana ili poslanika (s)

Sa ovako jasnim dokazima, mozemo se upitati kako to da nasibija poput Abu Sulaimana moze imati drskosti da izjednaci Muawiyno bez ikakva osnova ubijanje Huhra bin Adija sa imam Alijinim (as) ratom protiv njegovih protivnika


Muawiyno protivljenje je potaknuto njegovom mrznjom prema imamu Aliji (as)

Poslanik (s) je rekao: 'Ali narod pokazuje neprijateljstvo prema tebi, i to ce biti jos otvorenije nakon mene"
Riyad ul Nadira dio 3, str 234

In Yanabi Al Muwaddah str 135 mozemo procitati
Poslanik je rekao: "Zastiti se od tvojih neprijatelja koji imaju mrznja u njihovim srcima. Allah je prokleo one koji tebe mrze"

Ove rijeci se jasno odnose na Muawiyu. Njegov neprijateljstvo prema imam 'Aliji (as) je otvoreno iskazano. Onog momenta kada je imam 'Ali (as) dosao na vlast on odbija da prihvati autoritet imam 'Alija (as) i sto je jos gore on svoju mrznju potvrdjuje kroz uvodjenje novotarije proklinjanja imam 'Alije (as) na danu zajednicke molitve dzumom za sve vrijeme njegove vlasti (a o cemu cemo govoriti kasnije).


Odgovor Abu Sulejmanovom kritikovanju imam 'Alije (as) da se on nije trebao boriti protiv Muawiye

www.ansar.org:
"da je Ali napustio borbu, jedan veliki hair bi se ucinio, i izbjeglo bi se prolivanje krvi"
Ovo opet jasno ukazuje na Abu Sulaimanovo naginjanje Nasibijama. Zaista je interesantno da on niti pokusava uputiti isto pitanje svome sticeniku Muawiyi. Zasto Muawiya nije napustio borbu? Zar to nebi postedjelo zivote? Ali Abu Sulaiman radije napada 'Alija (as) okrivljujuci njega za rata, neupucujuci ni najmanju kritiku prema Mu'awiyi. Da je imam Ali (as) napustio borbu, situacija bi i dalje ostala nerjesena. Mu'awiya bi nastavio njegovu propagandnu kampanja, nebi prihvatio da ucini prisjegu (baya) kao i nastavio da drzi Siriju pod njegovu vlast. Kako je mogao Ali (as) dopustiti Muawiya da takoo nastavi? 'Ali (as) je davao Muawiyi dosta prilika za prekidanje pobune ali je to Muawiya odbijao. Zbog toga je on postupio ispravno proglasujuci rat Muawiyi.


Odgovor Abu Sulaimanovoj kritici da je imam 'Ali (as) pokrecanje rata u proturjecnosti sa Qur'anom (estaghfirullah)

Tumaceci 9 ajet sure Hujurat, Abu Sulaiman otvoreno izkazuje svoj bijes prema imam 'Ali (as) kada tvrdi:

www.ansar.org:
[color=red]"Allah nije uslovio borbu protiv predstupnicke grupe, sem ukoliko ta grupa pocne borbu. Medjutim Ali je bio taj koji je zapoceo borbu[/color"]

Gornje rijeci jasno ukazuju da Abu Sulaiman krivicu za rat usmjerava direktno prema imam Aliji (as). Da bi sto uspjesnije napao imama Aliju (as) on ne preza od toga da cak i Kur'anski ajet pogrijesno predstavi. On tvrdi da se moze protiv predstupnicke grupe boriti tek nakon sto oni zapocnu borbu, mada to ajet tako ne kaze:

"ako jedna od njih ipak ucini nasilje drugoj, onda se borite protiv one koja je ucinila nasilje"
Pravo na borba nije uslovljeno obrambenim dzihadom, vec se u ajetu kaze onda kada prijestupnicka grupa ucini nasilje (ovdje se ne koristi rijec borba vec rijec nasilje). Sa kojim pravom Abu Sulaiman tumaci ajet na svoj nacin? Mu'awiya je odbio prihvatiti imam Alijeve (as) zahtjeve, za to vrijeme je huskao Sirijance tako da su i oni bili protiv imam Alije (as). Jedan cio region Arapskog poluostrva se na taj nacin pridruzio Muawiyi u protiviljenju zakonitom halifi, stoga je imam Ali (as) imao sva prava da ukine njihovu pobunu.

Ako bi se upotreblila ovakva Nasibi logika u kritikovanju i optuzivanju imam Alije (as) za borbu protiv prijestupnika, zasto ti iste Nasibije hvale Abu Bakrovu borbu protiv onih koji su odbili placati njemu zekeat?

Koliko god se Abu Sulaiman trudi da nas uvjeri u nesto drugo, pobuna je dijelo nasilja-prekoracenja, pa je Abu Sulaimanova odbrana bez osnova posto kada vec znamo da je i poslanik (s) govorio o toj prijestupnickoj-nasilnickoj "pobunjenickoj grupi" kao i da ce se oni boriti protiv Ali (as). Umjesto da kaze istinu, on onda predlaze da je mozda Muawiya smatrao 'Alija kao prijestupnika. Vrijedno je napomenuti da Mu'awiya NIKADA nije iskoristio ovaj ajet da bi opravdao njegovu pobunu i izjavio kako je imam Ali (as) taj koji je prijestupnik-nasilnik. Ako bi prihvatili Abu Sulaimanovu logiku onda bi to znacilo izrugivanje Islamu, jer bi se na taj nacin dozvolilo svakom muslimanima da tumaci Kur'an kako god on to zeli, a da bi on na taj nacin dobio rezultat kakav zeli. Ako je Mu'awiya zaista i protumacio pogresno ovaj ajet a da bi se mogao boriti protiv imama Alija (as), to mu opet nece pruziti zastitu kod Allaha (swt).
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Ratujuci protiv Alije, Muawiya se borio protiv istine, Kur'ana i Poslanika (s)

Komentar  Admin on Fri Oct 31, 2008 8:55 pm

Imam 'Ali (as) se borio za tumacenje Kur'ana isto kao sto se poslanik (s) borio za objavljivanje Kur'ana

Ove predaje se mogu naci u sljedecim knjigama:

1. Riyad al Nadira dio 3, str 200
2. Khasais al Nasai str 87
3. Manaqib al Khawarzmi str 44
4. Usd al Ghaba dio 4, str 114
5. Matalib al Sa'ul str 64
6. Nuzul al Abrar str 24
7. Fara'id al Simtayn dio 33, str 160
8. Yanabi al Mawaddah dio 11, str 59
9. Hilayat al Awliya dio 1, str 67
10. Sharh Fiqh al Akbar str 67
11. al Bidaya dio 7, str 362
12. Tuhfa Ithna Ashariyya str 219
13. Kanz ul Ummal hadis broj 32967
14. Istorija Khalifa - tko je isao pravim putem (Engleski prijevod, dio Suyutijevog Tarikh'ul Khulafa" str 180)
15. al Mustadrak Al Hakim, dio. 3, Str 123
Poslanik (s) je rekao:
"Zaista medju vama ce biti jedan koji ce se boriti za tumacenje Kur'an isto kao sto se i ja borim za njegovo objavljivanje. Narod je upitao: "Dali ce to biti Abu Bakr ili Omar"? Poslanik (s) je odgovorio: "Ne, vec onaj koji sada popravlja moje cipele, a ta osoba je bio Alija"
Kanz ul Ummal, Hadith broj 32967

Ovaj hadith je apsolutno jasan. Svaka Alijeva (as) borba je radi odbrane Kur'ana, da bi ga zastitio od pogresnog tumacenja. Ovo znaci da cak i ako Abu Sulaiman pokusava obraniti svoga ljubimca Mu'awiyu na bazi pogresnog tumacenja Kur'ana, takav njegov stav prema imamu Aliju (as) je stoga neosnovan.


Abdullah ibn Omer ukazuje na Muawiyu kao na pobunjenika u svome komentaru 9-tog ajeta sure Hujurat
Usprkos Abu Sulaimanovom pokusaju da obrani Muawiyu ovaj ajet je ustvari optuznica prema Muawiyi, jer dokazuje da je on taj koji je prijestupnik. Kako Abu Sulaiman neprihvata nase komentare, da vidimo kako onda Abdullah Ibn Omer tumaci upravo ovaj ajet.
Al Hakim u njegovom al Mustadrak-u prenosi od Hamze sljedece:
"Dok je on (Hamza) sjedio sa Abdullah ibn`Omerom covjek iz Iraka je dosao Ibn`Omeru. Rekao je Abu Abdul Rahman: Tako mi Allaha pokusao sam te slijediti radeci poput tebe kada se ticalo djelenja nacije bivajuci neutralan koliko sam mogao. Ali procitao sam jedan ajet iz Kur'an koji mi stalno pada na pamet, pa bih da mi ga prekomentarises. "Ako se dvije skupine vjernika sukobe, izmirite ih; a ako jedna od njih ipak ucini nasilje drugoj, onda se borite protiv one koja je ucinila nasilje sve dok se Allahovim propisima ne prikloni. Pa ako se prikloni, onda ih nepristrasno izmirite i budite pravedni; Allah, zaista pravedne voli." Zelio bi da mi objasnite ovaj ajet. Abdullah je rekao, "Ti nemas potrebe za objasnjenjem ovog ajeta, idi zato". Covjek ode, pa kada ga nesta iz vidokruga Abdullah rece: "Nikada u svom srcu neosjetim nesto kao sto osjetim za ovaj ajet, a zato jer se nisam borio protiv prestupnika onako kako je Allah to naredio"
al Mustadrak od Al Hakim, dio 3, str 115

Ispod ove predaje Al-Hakim kaze:
"Ovo vazna predaja je prenijeta preko mnogih najplemenitijih tabiina. Ja sam koristio lanac od Shuaiba Ibn Abu Hamza do Al-Zuhri zato jer su dva seika (al Bukhari i Muslim) uobicajavali korisiti lanac od ovih prenosioca"

Ibn Omer je vec (kako je i ranije navedeno) izrazavao svoje zaljenje da se nije borio protiv pobunjenicke grupe to jest Muawiye. Ovdje je on otisao jos dalje izrazavajuci svoje zaljenje bas na osnovu ovog ajeta (ajet koji je inace Abu Sulaiman bio izabrao za Muawiynu odbranu). Posto vec Abu Sulaiman dosljedno koristi Ibn Omera kao autoriteta u svom clanaku, predlazemo mu da razmisli oko Ibn Omerovih komentara ovdje. Ili ce sada Abu Sulaiman tvrditi da je on u vezi komentara ovog ajeta uceniji od Ibn Omera?
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 72
Join date : 2008-10-30

Vidi profil korisnika http://ehlibejt.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu